Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 04. 17.

Irán: Nem Teherán, hanem az amerikai erők veszélyeztetik a Perzsa-öböl biztonságát

2020. 04. 17.

Visszautasította pénteken az iráni védelmi miniszter Washington állítását, miszerint az iráni hajók veszélyt jelentenek a Perzsa-öböl térségének a biztonságára, leszögezve, hogy e veszélyt éppen az Egyesült Államok ott állomásozó erői jelentik.

„A Perzsa-öböl térségének biztonságát valójában éppen az amerikaiak törvénytelen és agresszív jelenléte veszélyezteti. Mi vagyunk otthon, ők jöttek a határinkhoz a világ másik végéről azért, hogy fenyegetésekkel és szankciókkal bajba sodorják a térség országait” – jelentette ki Amir Hatami az IRNA iráni állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Az amerikai hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai térségért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szerda este azt közölte, hogy a iráni Forradalmi Gárda 11 hadihajója többször fenyegetően megközelített hat amerikai hajót a Perzsa(Arab)-öbölben. A CENTCOM szerint a gárda járművei nagy sebességgel közelítettek az amerikai haditengerészet és a parti őrség hajói felé, és előfordult, hogy mindössze kilenc méterre haladtak el mellettük.

A Középső Parancsnokság szerint kitérő műveletekkel sikerült elkerülni a balesetet, és senki sem sérült meg. A közleményben az állt, hogy az amerikai legénység többször rádiós figyelmeztetést adott le, valamint hajókürttel és nagy hatótávolságú zajkeltő berendezésekkel is jelzett, de csak egy órával később érkezett válasz.

Az amerikai hadsereg szerint az iráni fél „veszélyes és provokatív tevékenységével” megsértette a hajózás biztonsági szabályait és a nemzetközi jogot.

Washington és Teherán között fokozódott a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. A viszálykodás veszélyt jelent a hajózás biztonságára a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajellátmányának egyötöde halad át. Az iszlám köztársaság tavaly több hajót foglalt le a térségben, kedden pedig rövid időre fogva tartotta a hongkongi jelzésű Tajpej tartályhajót és kínai legénységét nemzetközi vizeken.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑