Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2015. 09. 27.

Irán nemzetközi bíróság elé állítaná Szaúd-Arábiát a mekkai tragédia miatt

2015. 09. 27.

Irán nemzetközi fórumok előtt szeretné kivizsgáltatni a zarándoklaton történt tömegszerencsétlenséget.

Irán a szaúdi vezetést tartja felelősnek a világ legnagyobb tömegrendezvényén, a haddzson bekövetkezett balesetért

Seyed Ibrahim iráni főügyész szerint, Szaúd-Arábiának felelnie kell a történtekkel kapcsolatban, az ügyben nemzetközi jog alapján vádat lehet emelni.

„Szaúd-Arábiának tudnia kell, hogy mindet megteszünk azért, hogy nemzetközi bíróság előtt adjanak számot azokról a bűnökről, amelyeket a zarándokok ellen elkövettek.” – mondta az iráni főügyész.

Teherán szerint a szaúdi hatóságok egy fontos utat zártak le, mert egy királyi konvoj elhaladását akarták biztosítani, ezért az ellenkező irányból érkező tömeg összetorlódott és emiatt pánik tört ki az embere között, amit több száz emberhalálra taposásához vezetett.

A szaúdi hatóságok szerint mindent megettek a Hadzs biztonságos lebonyolításáért, erre szolgálnak az elmúlt évek beruházásai is. Ennek ellenére minden évben történik kisebb nagyobb balesett a szent zarándoklat alatt, a csütörtökihez hasonló súlyos tömegszerencsétlenség viszont már huszonöt éve nem történt.

Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh szaúdi főmufti szerint, a tragédiát nem emberi mulasztás vagy hiba okozta, és a sors akaratában pedig belekell nyugodni.

Több iráni városban tüntetéseket tartottak Szaúd-Arábia ellen. Az utcákon felvonuló tömeg, nem csak a Hadzs alatt történt tragédia miatt tiltakozott, hanem az emberek bírálták a szaúdi beavatkozást a jemeni konfliktusba. A tömegben “Halál Izraelre”, illetve “Le az Egyesült Államokkal” feliratú táblákat is lehetett látni.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑