Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 04. 22.

 Irán optimista, hogy Jemen bombázása véget érhet néhány órán belül

2015. 04. 22.

Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a Jemen ellen irányuló szaúdi katonai légicsapások néhány órán belül véget érnek az Iszlám Köztársaság által tett diplomáciai erőfeszítések következtében.

067db3d2-b409-474e-a824-88218f47ff05

Hossein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter-helyettes

“Optimisták vagyunk annak tekintetében, hogy a következő órákban a különböző jemeni frakciók tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy igyekezzenek megtalálni a politikai megoldást az országban” nyilatkozta Amir-Abdollahian a Fars hírügynökségnek.

Amir-Abdollahian egy háromoldalú találkozó közben nyilatkozott erről, amelyet az iráni, svájci, és szíriai külügyminiszter-helyettesek tartottak Teheránban, hogy megvitassák a nemzetközi humanitárius segítség Szíriába történő juttatását.

“A diplomáciai apparátus egyik témája a jemeni helyzet megoldása, és optimisták vagyunk annak tekintetben, hogy a megtett erőfeszítéseknek köszönhetően néhány órán belül véget érhetnek a katonai támadások Jemenben.”

Szaúd-Arábia 2015. március 26-án kezdte meg az ENSZ felhatalmazása nélkül Jemen bombázást, a Nyugat által támogatott és Szaúd-Arábiába elmenekült Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmának visszaállításához.

 Jelentések szerint eddig 2700 ember veszette életét a bombázásokban, a humanitárius helyzet pedig gyorsan romlik az országban. Több nemzetközi segélyszervezet is arra törekszik, hogy orvosi és más humanitárius szállítmányokat küldjön légi és tengeri útvonalon a civilek megsegítésére.l

Iráni erőfeszítések

Irán egy négy pontból álló béketervet nyújtott be Jemen kapcsán az ENSZ részére.

Egy a Press TV-nek adott interjúban Gholam-Ali Khoshroo, az ENSZ iráni nagykövete elmondta, hogy a béketervet április 17-én nyújtották be, és magában foglalja a tűzszünetet és a külföldi támadások beszüntetését, a humanitárius és orvosi segítségnyújtást, a nemzeti párbeszéd újbóli elindítását, valamint egy nemzeti egységkormány felállítását.

Irán üdvözli, hogy leállították a szaúdi légicsapásokat Jemenben

Irán üdvözölte, hogy Szaúd-Arábia leállította Jemen ellen irányuló légi hadjáratát, és kifejezve reményét arra vonatkozóan, hogy a nemzeti párbeszéd folytatódni fog a jemeni felek között.

382467f5-3013-4594-9e7d-ddeedcb73f73

Az iráni külügyminisztérium szóvivője Marzieh Afkham

 “Kétségtelen … hogy leállt az ártatlan és védtelen emberek gyilkolása, ami egy lépés előre” nyilatkozta kedden este Marzieh Afkham, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

 “Mi már korábban bejelentettük, hogy nem oldaható meg katonailag a válság Jemenben” mutatott rá.

Az iráni tisztviselő kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a humanitárius segítségnyújtásra minél előbb sor kerülhet, és kiemelte, hogy tárgyalásokat kell folytatnia az összes jemeni pártnak és csoportnak egy egységes kormány létrehozásához.

Afkham hangsúlyozta azt is, hogy reméli, minden fél hozzájárul a helyzet békés megoldásához.

Az iráni tisztviselő röviddel azután nyilatkozott, hogy Riyadh kijelentette, véget vet a Jemenben lévő hadműveletnek, egyúttal Szaúd-Arábia egy új szakasz kezdetét jelentette be Jemen működésének helyreállítása reményében.

Szaúd-Arábia véget vet a jemeni kormány és Abd Rabbuh Mansur Hadi kérésére a hadműveletnek- nyilatkozta Ahmed al-Assiri dandártábornok, a szaúdi kormány szóvivője egy televíziós adásban.

Hozzátette, hogy a Jemen elleni szaúdi-tengeri blokád megmarad és a szaúdi erők továbbra célpontnak tekintik az Ansarullah mozgalom Houthi harcosait.

A szaúdi katonai nyilatkozat szerint a műveletek következő fázisban, amelyek arra irányunak, hogy segítsenek a tárgyalások, politikai, diplomáciai és katonai téren való megvalósulásában, szerdán kezdődnek.

42375440-30c0-438b-a2f0-01c923050a09

Egy jemeni férfi sétál egy járműnél 2015. 04. 21-én, amely megroncsolódott az előző napi szaúdi légitámadás során a fővárosban, Sana’a-ban. AFP fotó

A szaúdi védelmi minisztérium egy másik nyilatkozata szerint a szaúdi légicsapások “nehézfegyvereket és ballisztikus rakétákat semmisítettek meg, amelyeket a Houthi milíciák és a korábbi elnökkel szövetséges hadsereg erői foglaltak le katonai bázisokon”.

A nyilatkozatban hozzátették, hogy légicsapásokkal sikeresen megsemmisítették a Szaúd-Arábiára és a szomszédos országokra jelentkező fenyegetéseket is.

Szaúd-Arábia 2015. március 26-án kezdte meg az ENSZ felhatalmazása nélkül Jemen bombázást, a Nyugat által támogatott és Szaúd-Arábiába elmenekült Abd Rabbuh Mansur Hadi hatalmának visszaállításához.

Jelentések szerint több mint 2700 ember vesztette életét a bombázásokban, a humanitárius helyzet pedig gyorsan romlik az országban. Több nemzetközi segélyszervezet is arra törekszik, hogy orvosi és más humanitárius szállítmányokat küldjön légi és tengeri útvonalon a civilek megsegítésére.

Orientalista.hu – (Forrás: persianews.vcp.ir, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑