Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 05. 29.

Irán: Szaúd-Arábia a terrorizmus legnagyobb támogatója

2016. 05. 29.

Irán szerint Szaúd-Arábia a “terrorizmus legnagyobb támogatója” Irakban és másutt, emellett elutasítja Adel al-Jubeir szaúdi külügyminiszter állításait arról, hogy Irán beavatkozna a regionális ügyekbe.

Hossein Jaberi Ansari, az iráni külügyminisztérium szóvivője pénteken reagált a szaúdi külügyminiszter Irán Irakban betöltött szerepéről és katonai tanácsadói, beleértve Qassem Soleimani jelenlétéről szóló „nevetséges” megjegyzéseire, jelentette a Fars hírügynökség.

“Az iráni katonai tanácsadók jelenléte Irakban az ország legitim kormányának kérésére Qassem Soleimani tábornok parancsnoksága alatt történik az Irakot megszálló és a régióba instabilitást, bizonytalanságot hozó terroristák és a szélsőségességek elleni harc érdekében”, szögezte le Jaberi Ansari.

“Ahhoz, hogy megismerje a barátainak és az ellenségeinek érdekeit, az iraki nemzetnek nincs szüksége egy olyan külügyminiszternek a megjegyzéseire, akinek az országa a legnagyobb ügynöke és támogatója az instabilitásnak és a terrorizmusnak Irakban, a régióban és a világon”, – hangsúlyozta a szóvivő.

“Ahelyett, hogy megpróbálja becsapni a közvéleményt és a tényeket eltorzítani, Adel al-Jubeirnek nem szabad elfelejtenie, hogy az országát jelenleg a terrorizmus első és legveszélyesebb szponzorának és a bizonytalanság terjesztőjének tartják a világban nemzetközi szinten”, tette hozzá.

Irán és Szaúd-Arábia közti kapcsolatok hónapok óta feszültek, ugyanis Teherán határozottan elítélte, hogy a királyság kivégezte a prominens síita imámot, Nimr al-Nimr sejket januárban.

Rijád később megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, azt követően, hogy dühös tiltakozók megtámadtak két üres szaúdi nagykövetségi épületet Iránban.

Csütörtökön Szergej Lavrov külügyminiszter bejelentette Oroszország hajlandóságát azzal kapcsolatban, hogy kész segíteni az Irán és Szaúd-Arábia közti kapcsolatok „különleges problémáinak” megoldásában.

Moszkva “jó kapcsolatokat” ápol mindkét féllel, mondta, hozzátéve, “készen állunk, hogy ezeket a jó kapcsolatokat arra használjuk, hogy segítsünk megteremteni a feltételeket egy speciális beszélgetéshez a normalizálásért, amit a két fél csak közvetlen párbeszédén keresztül érhet el.”

Lavrov Jubeir Moszkvába tett látogatása alatt beszélt a fentiekről, miközben “elfogadhatatlannak” ítélte az arra tett kísérleteket, hogy az Irán és a királyság közti nézeteltéréseket a muzulmán világban lévő hasadékként ábrázolják.

Moszkva szerint az ilyen próbálkozások provokálják a jelen helyzetet és nagyon veszélyesek, és kiemelte az Iszlám minden ága közti egység biztosításának fontosságát.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir, Farsnews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑