Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 05. 11.

Irán szerint népirtás a Jemen elleni szaúdi ostrom

2015. 05. 11.

Marzieh Afkham iráni külügyi szóvivő vasárnap elítélte a Jemen elleni szaúdi támadást, amit „népirtásnak” nevezett.

„A szaúdi vezetésű szövetség által végrehajtott minden ilyen támadás népirtás, és ellentétes a nemzetközi konvenciókkal” – fogalmazott Afkham.

A több mint 40 napja tartó támadásban „nem konvencionális fegyvereket vetettek be az áldozatok számának növelése érdekében”, mondta.

A szóvivő szerint az ENSZ aktívabb szerepvállalásával véget lehetne vetni a Jemen elleni támadásoknak, és azonnali humanitárius segélyt sürgetett a kiszolgáltatottak megsegítése érdekében.

Irán az illetékes nemzetközi szervezetekkel koordinálva segélyszállítmányt küldött Jemennek, és a szóvivő kijelentette: azt reméli, hogy a segélyek probléma nélkül el fognak jutni a jemeniekhez.

Irán vasárnap este indította útjára a szállítmányt a háború sújtotta Jemenbe, számolt be a Xinhua kínai hírügynökség.

A 2500 tonna humanitárius segélyszállítmány többek között élelmiszerekből és gyógyszerekből áll. A hajóval emellett 15 fős orvoscsoport, 13 újságíró, valamint hét amerikai, francia és német háborúellenes aktivista érkezik majd Jemenbe.

Irán arra figyelmeztette a szaúdi vezetésű szövetséget, hogy ne állja útját a hajónak.

„További segélyszállítmányokat fogunk küldeni Jemenbe, és sohasem fogjuk áldásunkat adni az ország elleni ostromhoz” – jelentette ki Hussein Amir-Abdollahian, az arab és afrikai ügyekért felelős iráni külügyminiszter.helyettes.

A regionális biztonság, beleértve Irán biztonságát is, szorosan kötődik Jemen biztonságához” – tette hozzá.

 Az elmúlt hónapban a szaúdi vezetésű szövetség vadászgépei útját állták egy iráni repülőgépnek a jemeni légtérben, és tönkretették a szanaai repülőteret, hogy a gép ne szállhasson le. Irán akkor azt mondta, hogy a repülőgép segélycsomagot szállított.

 Egy másik hír szerint az elmúlt hónapban amerikai hadihajók iráni hajókat tartóztattak fel a jemeni felségvizekhez közel.

 Szaúd-Arábia azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel és pénzzel látja el a húszi harcosokat.

 A húszi lázadók elleni légi csapások március vége óta tartanak. A szaúdi szövetség által indított légi támadásoknak, valamint a síita húszik és az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű törzsi milicisták közötti összecsapásoknak több mint ezer halálos áldozata és 3 ezer sebesültje van.

Orientalista.hu – (hungarian.cri.cn)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑