Terrorizmus

2020. 07. 03.

Irán terrorszervezet támogatása miatt bírálja az Egyesült Államokat és Európát

Az iráni külügyminisztérium Twitter üzenetben bírálta Európát és az Egyesült Államokat amiért azok támogatják a Mujahedin E-Khalq (MEK) nevű terrorista csoportot.

Az üzenet szerint az európai államok menedéket nyújtanak a terrorista csoportnak az amerikaiak pedig támogatják az Irán ellenes propagandát. A MEK nevű terrorista csoportot az amerikai kormány 1979 óta támogatja, ugyanis a terrorista csoport segítségével próbálták megdönteni az iráni kormányt és visszaállítani az elűzött sah hatalmát.

A Mujahedin E-Khalq nevű felforgató szervezetet az amerikai titkosszolgálat a mai napig használja különböző támadások végrehajtására és zavargások kirobbantására Iránban.

A szervezet ráadásul Európában, Albániában tart fent kiképzőtábort, ahol amerikai támogatással képzik ki az Irán elleni akciókra készülő terroristákat. A Tiranához közel lévő kiképzőbázissal kapcsolatban tavaly olyan hírek érkeztek, hogy súlyos károk keletkeztek ott az albániai földrengés idején.

A terrorista szervezet támogatásával pedig az azt támogató országok os felelősek 17 000 iráni civil életéért, melyet a MEK tagjai oltottak ki.

A Mujahedin E-Khalq említése azért aktuális, ugyanis az Iráni Iszlám Köztársaságban most emlékeznek meg a 39. évfordulójáról annak támadásnak, mely az iráni legfelsőbb bíróság elnöke és több más állami hivatalnok ellen történt. Abban a támadásban halt meg Mohammad Beheshti ajatollah, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑