Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2022. 10. 20.

Irán újabb rakétákat és drónokat ígért Oroszországnak

2022. 10. 20.

Irán szárazföldi célok leküzdésére alkalmas rakéták és további drónok leszállítását ígérte meg Oroszországnak – közölte kedden két magas rangú iráni tisztségviselő és két diplomata.

Az egyezséget október 6-án kötötték Mohamad Mokber első iráni alelnök, valamint az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tisztségviselője és a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács egyik tagja moszkvai látogatásán – írta meg az MTI.

“Az oroszok több drónt és a nagyobb pontosságú iráni ballisztikus rakétákat kértek, különösen a Fateh és Zolfaghar rakétatípusokból” – mondta az egyik iráni diplomata. Mindemellett visszautasította azt a nyugati értékelést, hogy az ügylet sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát.

“Nem az eladó dolga, hogy hol fogják bevetni őket. Ellentétben a Nyugattal, mi nem fogjuk pártját senkinek sem az ukrajnai válságban. A válság diplomáciai rendezését akarjuk” – tette hozzá a diplomata.

Az egyik iráni tisztségviselő szerint Oroszország több száz rakétát akar vásárolni, a többi között közepes hatótávolságúakat is.

Hozzátette, hogy hamarosan le is fogják szállítani ezeket.

Egy az ügyre rálátással bíró egyik nyugati tisztségviselő megerősítette az értesülést, mondván, hogy van egy megállapodás Irán és Oroszország között földi indítású, szárazföldi célok megsemmisítésére alkalmas rövid hatótávolságú rakéták szállítására, ideértve a Zolfaghar típust.

Az Oroszországnak eladott iráni drónok első tétele 1750 darabot tett ki, az ukrán erők ugyanakkor az oroszok által ukrán terület felé elindított drónok mintegy 70 százalékát lelövik – jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy interjúban, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra ukrán hírportálok

“Az első tételt 1750 drón mennyiségben rendelték meg, ezt újabb megrendelések követték. A gyártás és az oroszországi szállítás azonban nem egylépéses folyamat. A készleteket fokozatosan merítik ki, az irániak újakat gyártanak, de van ennek a problémának egy másik oldala is: az, hogy az összes drón körülbelül 70 százalékát folyamatosan lelőjük” – fejtette ki a hírszerzés vezetője.

Budanov szavai szerint a Kreml a rakétáiból is kezd kifogyni. Példaként említette, hogy az Iszkander típusú rakétákból az ukrán hírszerzés értesülései szerint már alig 13 százaléka maradt meg a háború előtti készletnek. Megjegyezte, hogy elméletben ennek nem lett volna szabad 30 százalék alá “esni”, de “a háború megteszi a maga korrekcióit”.

A hírszerzési főnök megerősítette, hogy megint Ukrajnában van Igor Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság volt “védelmi minisztere”. “Ismerjük az egyik tartózkodási helyét” – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna orosz megszállás alatt lévő területén tartózkodik, de további részleteket erről nem fedett fel.

Budanov emlékeztetett arra, hogy az ukrán katonai hírszerzés százezer dollár nyomravezetői jutalmat ajánlott fel Girkin kézre kerítéséért.

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑