Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 06. 27.

Iránban Ali imám vértanúságára emlékeznek

2016. 06. 27.

Irániak milliói emlékeznek meg országszerte az első síita imám, Ali ibn Abi Talib imám (BLV) vértanúságának évfordulóján, aki a Ramadán szent böjti hónapjának a 21. napján mintegy 14 évszázaddal ezelőtt távozott el közölünk.

Több millió feketébe öltözött ember gyűlt össze a mecsetekben és más vallási helyszíneken országszerte, hogy megemlékezzenek Ali Imám vértanúságának évfordulójáról, valamint az Elrendelés Éjszakájáról, amelyről úgy vélik, hogy ez az az éjszaka, amikor Isten mindenkinek dönt a sorsáról az elkövetkező évre.

iráni muszlim

Iráni muszlimok imádkoznak a Laylat al-Qadr (Elrendelés Éjszakája) során az északkeleti Mashhad városban, a nyolcadik síita imám, Ali ibn Musa al-Reza szentélyének udvarban 2016. június 26-án – Press TV

Ali imám mártírhalálának emlékére tartott gyászszertartások során verseket szavalnak és szentbeszédeket mondanak, így róva le tiszteletüket a síita iszlám egyik legtiszteletreméltóbb alakja előtt.

Ali imámot egy mérgezett karddal támadta meg és sújtotta fejen Ibn Muljam, miközben ő a 19. Ramadán idején (AD. 661. január 27.) a Nagy Mecsetben imádkozott a mostani Irak területén található Kufa városban. A súlyos sérülés után két nappal később elhunyt.

iráni muszlimok

Iráni muszlimok isteni bocsánatért imádkoznak a Laylat al-Qadr (Elrendelés Éjszakája) során az északkeleti Mashhad városban, a nyolcadik síita imám, Ali ibn Musa al-Reza szentélyének udvarban 2016. június 26-án – Press TV

Ali imámot, aki Mohamed próféta veje és unokatestvére volt, nagy becsben tartják a bátorságáért, a tudásáért és elkötelezett hűségéért a prófétához, valamint az igazságszolgáltatáshoz.

Ali imám vértanúsága nemzeti gyásznap Iránban.

A három szent éjszaka közül az elhalálozása előtti éjszakát Laylat al-Qadr-ként, azaz az Elrendelés Éjszakájaként ismerik, amely kivételes lehetőséget nyújt a muszlimoknak, hogy hajnalig virrasztva Istenhez imádkozzanak.

khaminei

Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője az első síita imám, Ali ibn Abi Talib (BLV) vértanúságának évfordulóján tartott gyászszertartáson Teheránban 2016. július 26-án – Fotó: khamenei.ir

Az Elrendelés Éjszakáját a szent Korán első versei kinyilatkoztatásának tartják Mohamed prófétának (BLV), amely több 14 évszázaddal ezelőtt történt.

Úgy tartják, hogy ezen éjszakán Isten áldásai és könyörülete bőséges, a bűnök megbocsáttatnak, a könyörgések meghallgattatnak és Isten dönt az emberek sorsáról a következő évre.

Az Elrendelés Éjszakáján a muzulmánok a szent Koránból imádkozva hajnalig virrasztanak.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

,
Back to Top ↑