Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 11. 30.

Iránban bosszút követelnek a meggyilkolt atomfizikusért

2020. 11. 30.

Szombaton iráni lakosok és egyetemisták gyűltek össze Teheránban a parlament előtt, hogy tiltakozzanak és bosszút követeljenek a meggyilkolt Mohsen Fakhrizadeh meggyilkolása miatt.

A tiltakozók ,,Halál Amerikára,, és ,,Halál Izraelre,, jelszavak mellett kijelentették, hogy készek a mártírhalálra is, hogy bosszút álljanak a meggyilkolt iráni tudós haláláért.

A tüntetők az iráni kormány részéről kemény válaszcsapást várnak el és azt is követelik, hogy utasítsák ki Iránból a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) megfigyelőit, ugyanis feltételezhetően ők szolgáltattak ki információkat azokról az iráni atomfizikusokról akiket később az izraeliek meggyilkoltak. 2010 és 2012 között ugyanis négy iráni tudóst gyilkolt meg az izraeli titkosszolgálat.

A diákok e mellett tüntetést tartottak a teheráni Shahid Beheshti Egyetemnél is, ahol az izraeliek 2010-ben meggyilkoltak egy másik iráni atomfizikust is, Majid Shhriarit.

Az egyetem professzorai is arra szólították fel az iráni politikusokat és a hadsereget, hogy adják meg a megfelelő választ erre a terrorcselekményre. Szerintük az Egyesült Államok és az ún. ,,Izrael állam,, azt hiszi, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül.

Khamenei Imám és Hassan Rouhani iráni elnök is részvétét fejezte ki a mártírhalált halt atomfizikus családjának és mélységesen elítélték ezt a terrorcselekményt. Az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka Hossein Salami vezérőrnagy is elítélte ezt az aljas gyilkosságot és kijelentette, hogy bosszút állnak ezért a cselekményért.

2010 óta Mohsen Fakhrizadeh volt az ötödik iráni tudós akit az izraeli titkosszolgálatok meggyilkoltak, hiszen a 2010-es évtől kezdődően az izraeliek és a nyugati hírszerző szolgálatok szinte vadásznak az iráni atomprogramban résztvevő személyekre.

Az iráni hírszerzés szerint a Mossad 2018-ban is megpróbált meggyilkolni egy iráni tudóst, azonban az a művelet kudarcot vallott.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News Agency)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑