Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 06. 18.

Iránban megkezdődött az elnökválasztás

2021. 06. 18.

“Minden szavazat számít. (…) Jöjjenek el szavazni, és válasszák meg elnöküket (…), ez fontos az országuk jövője szempontjából” – jelentette ki Teheránban Ali Hamanei ajatollah, a közel-keleti ország vallási és politikai vezetője, amikor leadta szavazatát.

Az állami televízió több városban hosszú sorokat mutatott a szavazóhelyiségek előtt. Több mint 59 millió iráni jogosult szavazni.

Elemzők szerint ugyanakkor sokan a gazdasági nehézségek és a keményvonalas kormányzás miatt inkább nem vesznek részt a választásokon.

A hivatalos közvélemény-kutatások szerint elképzelhető, hogy a részvételi arány csak 44 százalék körüli lesz, ami lényegesen alacsonyabb, mint a korábbi választásokon volt.

A korábbi tapasztalatok szerint valószínűleg az a jelölt kerül ki győztesen, aki hevesebben ragaszkodik az ország vallási berendezkedéséhez.

A hivatalban lévő Haszan Róháni elnök nem indulhatott a választáson, mert az alkotmány tiltja, hogy egy harmadik négyéves ciklusban is hivatalban legyen. Legesélyesebb utódja a Hamenei által támogatott Ebrahim Raiszi lehet.

Raiszit döntő mértékben támogatja az állam – iszlámon alapuló – politikai berendezkedésén őrködő Forradalmi Gárda is, amely az évek során ellenezte a reformista kezdeményezéseket, felügyelte a tüntetések elfojtását, és közvetítő erőket vetett be Irán regionális befolyásának megerősítésére.

Az elnökválasztáson Raiszi fő riválisa egy pragmatista technokrata induló, Abdolnaszer Hemmati, a jegybank volt elnöke. Ő úgy vélekedik, hogy bármelyik keményvonalas jelölt győzelme a külső hatalmak újabb szankcióit vonná maga után.

A választást sokan a vezetők teljesítményéről szóló népszavazásnak is tekintik Iránban. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a növekvő infláció és a munkanélküliség miatt nyomás alatt álló klerikális vezetésnek magas szavazatszámra van szüksége ahhoz, hogy növelje legitimitását, amely a szegénység és a politikai korlátozások elleni, 2017 óta Irán-szerte zajló tüntetéssorozat után csorbát szenvedett.

Bizonytalanság övezi Iránnak a 2015-ös atomalku felélesztésére irányuló erőfeszítéseit is, és az évek óta tartó amerikai büntetőintézkedések miatt egyre nagyobb mértékű az elszegényedés az országban.

Raiszi azt mondja, hogy csak egy erős kormány képes végrehajtani az atomalku felújítását.
Az elnökválasztás eredményei szombat dél körül várhatóak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑