Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2019. 07. 08.

Iránban nyitották meg a világ legnagyobb könyvesboltját

2019. 07. 08.

Ebben a hónapban nyílt meg a világ legnagyobb könyvesboltja, mely az iráni főváros, Teherán észak-keleti részén lévő Abbasabad Hills kerületben található. Az új üzlet komplexum a Tehran Book Garden nevet viseli.

A nyitóünnepségen Teherán polgármestere, Mohammad Baqer Qalibaf is felszólalt, aki elmondta, hogy az új könyvesbolt komplexum megnyitója jelentős kulturális esemény az egész ország számára és a gyerekek is ki tudják majd használni az ebből adódó kulturális és oktatási lehetőségeket.

A Book Garden nevű komplexum a a könyvesboltok mellett galériák is nyílnak, valamint tíz színház is biztosítja a kultúrált kikapcsolódást.

A létesítményben szintén lesznek külön részek kifejezetten gyerekek és fiatalok számára kialakítva, ahol korosztályoknak megfelelően vannak kiválogatva az irodalmi művek. A beszámolók szerint csupán a gyermekek számára 400 ezer könyv található a könyvesbolt komplexumban.

A Book Garden számára helyet adó épület, az Abbasabad Complex már 2016-ban elkészült. Az épületben azonban egy hadtörténeti múzeum, az iráni állami könyvtár és az állami levéltár is helyet kapott. A Book Garden az épületből 110 000 négyzetmétert foglal el. A könyvesboltok, a színházak és a galériák ebből 65 000 négyzetmétert tesznek ki.

A könyvesbolt komplexum területét tekintve elmondhatjuk, hogy ez a világ legnagyobb ilyen létesítménye.

A Guiness rekordok könyve szerint eddig az első helyen egy, a New York városában lévő Fifth Avenue-n található hasonló könyvesbolt komplexum, a Barnes & Noble Bookstore állt. A 2014-ben bezárt amerikai könyvesbolt azonban csupán a Tehran Book Garden területének a negyedét tette ki.

Orientalista.hu  – Al-Isfahani  (weforum.org)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑