Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 03. 14.

Iráni atomprogram: a szenátorok levele az Egyesült Államok szétesésének jele

2015. 03. 14.

Az amerikai politikai rendszer szétesésének jeleként értékelte Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője csütörtökön azt az Iránnak címzett levelet, amelyben a republikánus szenátorok a Teheránnal körvonalazódó nukleáris megállapodás hatályának kockázatára figyelmeztettek.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség beszámolója szerint Hamenei azt mondta, hogy a levél “a politikai erkölcs összeomlását és az Egyesült Államok (politikai) rendszerének belső szétesését” jelzi. Egy másik, a Mehr hírügynökség által idézett csütörtöki nyilatkozatában egyenesen megállapította: “Aggódom, mivel a másik fél a homályosságról, megtévesztésről és mások hátba szúrásáról ismert.” Azt mondta, hogy minden alkalommal, amikor közelebb kerülnének a megállapodáshoz, az amerikaiak hangneme “nyersebbé, durvábbá, keményebbé válik”.

Hamenei most reagált először a hétfőn közzétett nyílt levélre, amelyben 47 amerikai republikánus párti szenátor annak a véleményének adott hangot, hogy bármilyen nukleáris megállapodás, amelyet Barack Obama elnökkel megkötnek, csak addig marad érvényben, ameddig az elnök maga hivatalban marad.

Reagálásában az amerikai elnök kijelentette, hogy a honatyák gyakorlatilag az iráni keményvonalasok pártjára álltak. John Kerry külügyminiszter szerdán azt mondta a szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatásán, hogy a kongresszus a republikánus szenátorok fenyegetőzése ellenére sem tud megváltoztatni semmilyen, az Egyesült Államok és Irán által megkötött nukleáris egyezményt.

Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban azt hangoztatta, hogy a levél aláássa Iránnak az Egyesült Államokba vetett bizalmát. A hatoknak – az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának és Németországnak – többszöri halasztás után március végéig kellene tető alá hozniuk Iránnal az iszlám köztársaság nukleáris programjának korlátozásáról szóló keretmegállapodást, a végleges egyezmény kidolgozására pedig júniusig szabtak maguknak határidőt a felek.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI)

Megosztom:

,
Back to Top ↑