Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 07. 13.

Iráni tiszt az amerikai csapatok elleni támadásra buzdított Irakban

2021. 07. 13.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka egy minapi bagdadi megbeszélésen arra buzdította az iraki síita milíciákat, hogy fokozzák támadásaikat az amerikai célpontokkal szemben Irakban – jelentette a Reuters hírügynökség kedden három iraki katonai és két iraki biztonsági forrásra hivatkozva.

A szóban forgó találkozóra július 5-én egy villában került sor Bagdad Dzsadirija nevű elegáns negyedében, szemben az amerikai nagykövetséggel, a Tigris folyó túloldalán – erősítette meg az iraki milícia két parancsnoka.

A jelentés szerint az Irakban és Szíriában tevékenykedő megszálló amerikai erőket számos támadás érte azt követően, hogy a Husszein Taeb, az iráni Forradalmi Gárda hírszerzési főnöke vezette küldöttség Bagdadba látogatott.

Erre azután került sor, hogy az Egyesült Államok június 27-én légicsapásokat intézett az Irán által támogatott milíciák ellen a szíriai-iraki határon. A légicsapások óta intenzívebbé váltak az amerikai csapatok, katonai személyzet és támaszpontok elleni támadások Irakban, és kiterjedtek Kelet-Szíriára is.

Az iráni fél egyrészt megtorlásra biztatta az irakiakat, másrészt arra intette őket, hogy kerüljék a katonai eszkalációt – mondta el a Reutersnek három katonai forrás, akiket részletesen tájékoztattak a bagdadi megbeszélésen elhangzottakról.

Azt is tanácsolták, hogy az iraki milíciák “szélesítsék ki” a megtorló támadásaikat az amerikai erőkkel szemben Szíriában.

A milíciák tevékenységéhez és műveleteihez közel álló két iraki biztonsági forrás elmondta, hogy az irániak az amerikai csapatok kelet-szíriai helyzetét bemutató térképeket adtak át iraki szövetségeseiknek a bagdadi megbeszélésen.

A térség egyik vezető tisztségviselője, akit iráni hatóságok szintén részletesen tájékoztattak Husszein Taeb látogatásáról, kifejtette, hogy az iráni hírszerzési parancsnok az iraki milícia számos vezetőjével találkozott bagdadi látogatása során, és átadta “Irán legfőbb vezetőjének üzenetét az iraki partnernek arról, hogy fenn kell tartani a nyomást az amerikai csapatokon Irakban, amíg csak el nem hagyják a térséget”.

Az iráni külügyminisztérium nem válaszolt a Reuters megkeresésére, míg az iráni Forradalmi Gárda közkapcsolati irodájának munkatársai nem voltak elérhetőek.

Az iráni ENSZ-nagykövet nemrégiben tagadta azokat az amerikai vádakat, hogy Teherán támogatta az amerikai csapatok elleni támadásokat Irakban és Szíriában, és elítélte az Irán által támogatott iraki milíciákkal szemben végrehajtott amerikai légicsapásokat.

Az iraki kormányzattól és a miniszterelnöki hivataltól sem érkezett válasz a Reuters kérdéseire a bagdadi megbeszéléssel kapcsolatban.

Irak az arab világ legnagyobb síita többségű országa, amely az amerikai-iráni vetélkedés egyik fő színterévé vált azóta, hogy az Egyesült Államok vezette koalíciós csapatok 2003-ban megdöntötték Szaddám Huszein rendszerét.

A síita milíciák azóta folyamatos és egyre kifinomultabb katonai hadjáratot folytatnak a megszálló amerikai csapatok ellen, amelyek a 2011-es kivonulást követően 2014-ben tértek vissza Irakba állítólag azért, hogy felvegyék a harcot  Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció élén.

Ám a síita milíciák a júniusi amerikai légicsapások óta egyre több támadást indítanak, egyebek közt robbanóanyaggal felszerelt drónokkal, mert – az irániakkal szövetséges milíciák tájékoztatása szerint – az amerikai légierő rakétatámadása négy tagjukkal is végzett.

Az amerikai védelmi minisztérium mély aggodalommal tekint a milíciák támadására, beleértve a július 7-i rakétatámadásokat az anbári Ain al-Aszad légitámaszponton, amelyben két amerikai katona megsebesült.

A térség egyik vezető tisztségviselője szerint Ali Hamenei, Irán vallási és politikai vezetője azután küldte a hozzá közel álló Husszein Taebet Irakba, hogy Iszmail Gháni dandártábornok látogatásai, akit tavaly neveztek ki az al-Kudsz Erők, a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott egységének parancsnokává, kudarcot vallottak az iraki milíciák támadásainak kiszélesítésében.

Egy vezető iráni diplomata szerint Husszein Taeb bagdadi látogatása azt jelzi, hogy Ali Hamenei személyesen foglalkozik az iraki ügyekkel Kászim Szulejmáni tábornok, az al-Kudsz Erők parancsnokának “kiiktatása” óta, akit egy amerikai dróntámadás ölt meg 2020 elején Irakban.

Az iraki kormányzat egyik tisztségviselője szerint úgy tűnik, Teherán iraki szövetségesein keresztül igyekszik nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy visszatérhessenek a 2015-ös iráni nukleáris megállapodáshoz (JCPOA), amellyel felfüggesztenék az Iránt sújtó kemény amerikai büntetőintézkedéseket, cserébe az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért.

Az atommegállapodást még Donald Trump korábbi amerikai elnök mondta fel, de Irán szeretné újraéleszteni, hogy folytathassa kulcsfontosságú olajexportját.

Az iraki milíciák támadásaira azt követően került sor, hogy továbbra is jelentős nézetkülönbségek árnyékolják be a JCPOA felélesztésére irányuló diplomáciai erőfeszítéseket.

Teherán és Washington idén április elején Bécsben kezdett közvetett tárgyalásokba a JCPOA visszaállítása érdekében, de a június 20-án felfüggesztett tanácskozás folytatására nem jelöltek ki újabb dátumot.

Megfigyelők szerint a tárgyalások még messze vannak a sikeres lezárástól, mivel nincs egyetértés abban, mely amerikai szankciókat kell felfüggeszteni, milyen ígéreteket kell tennie Teheránnak nukleáris tevékenységével kapcsolatban, és mikor.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑