Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 12. 05.

Iráni tudósokat használtak fel egy atomerőmű felrobbantásához

2021. 12. 05.

A Moszad becsapta az iráni tudósokat, hogy segítsenek felrobbantani egy nukleáris létesítményt. Az irániak azt hitték, hogy “nemzetközi disszidenscsoportoknak” dolgoznak – közölte a Ma.hu

Az izraeli hírszerző ügynökség, a Moszad szervezte meg egy nagy iráni nukleáris létesítmény lerombolását, és toborzott egy helyi tudósokból álló csapatot – jelentette a Jewish Chronicle.

“Legfeljebb 10 tudóst kerestek meg izraeli ügynökök, akik beleegyeztek, hogy áprilisban megsemmisítik a Natanzban lévő földalatti A1000-es centrifugacsarnokot” – állította a lap csütörtökön, hozzátéve, hogy az irániak azt hitték, hogy “nemzetközi disszidenscsoportoknak” dolgoznak.

Az állítólagos Moszad-akció során egyes robbanóanyagokat élelmiszerdobozokban csempésztek be a nukleáris létesítménybe, másokat pedig drónnal dobtak le, és a tudósok gyűjtötték be őket.

Az üzem április 11-i megsemmisítése a Jewish Chronicle szerint “káoszt okozott az iráni vezetés legmagasabb szintjein”, késleltette “a bomba felé vezető haladást”, és akár kilenc hónapra megbénította a komplexumot.

Az újság azt állítja, hogy ez egyike volt a három “összefüggő Moszad-műveletnek, amelyek egy 11 hónapos szabotázs-periódus alatt zajlottak Iránban”.

Az elsőre 2020 júliusában került sor, és a natanzi komplexumot célozta meg, a harmadik 2021 júniusában pedig “egy quadcopteres támadás volt az Iráni Centrifuga Technológiai Vállalat ellen”.

“A három műveletet együttesen 18 hónapon keresztül tervezte meg egy 1000 műszaki szakemberből, elemzőből és kémből álló csapat, valamint több tucatnyi ügynök a helyszínen” – olvasható a cikkben.

A teljes, eredeti írást itt olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑