Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Anticionizmus

2017. 03. 29.

Iráni zsidó kisebbség létezése miatt fenyegeti az Iszlám Állam Teheránt

2017. 03. 29.

A magát Iszlám Állam névvel illető terrorszervezet az internetre feltöltött legújabb videójában Iránt fenyegeti meg. A felvételen három dzsihadista sorolja, miért került a perzsa állam szervezetük céltáblájára.

A szélsőségesek bírálják Irán a térség kirobbant konfliktusaiban – Irak, Jemen, stb. – felvállalt szerepét (a régmúlttól napjainkig), és az etnikai kisebbségek (különösen a szunniták) negatív megkülönböztetését. Ugyanakkor az Iszlám Köztársaságot kettős játszmával is vádolják; mert az Izrael-ellenes retorika mellett megtűrik a határaikon belül élő zsidó diaszpórát. Egyenesen zsidó-összeesküvést feltételeznek a háttérben.

Zsidó közösség Iránban

Érdekes ellentmondás, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság, amely a legnyíltabban ad hangot a zsidó állammal szembeni ellenérzéseinek, egyben az iszlám világ legnagyobb számú zsidó népességének lakóhelye is. Iránban több zsidó él, mint Izraelen kívül bármely közel-keleti országban: a zsidó lakosok számát jelenleg 15 000 és 25 000 közé teszik, akiknek többsége a fővárosban, Teheránban él.

Ez mindössze töredéke az 1979-es Iszlám Forradalom előtti mintegy százezres létszámú iráni zsidó közösségnek, melynek többsége az Egyesült Államokba és Izraelbe távozott, amikor az iráni kormány nekikezdett a magánvagyon lefoglalásának és nyíltan meghirdette Izrael-ellenes politikáját. Voltak azonban, akik maradtak, és ez fölveti a kérdést: mit csinálnak a zsidók Iránban?

Először is folytatják az ősi hagyományt. Irán területén igen hosszú ideje élnek zsidók; Perzsiában a közös időszámítás előtti VI. század óta, azaz több mint 2700 éve jelen vannak. Mint a Bibliában olvashatjuk, a nagyjából közös időszámítás kezdete előtti 600-ban Perzsia királya, Kürosz meghódította Babilont, ahol a zsidók fogságban éltek, és megszabadította őket a száműzetésből. A zsidók egy része ekkor Jeruzsálembe ment, de igen sokan a király földjére, Perzsiába költöztek.

Eltérően attól a több tízezernyi iráni zsidótól, akik lábbal szavaztak és 1979 után elhagyták az országot, a maradók közül van, aki úgy véli, az iráni zsidók életének jót tett az Iszlám Forradalom.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑