Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 02. 23.

Iskolapadtól a hóhérságig: így készítik fel a gyerekdzsihadistákat (képek)

2017. 02. 23.

Az Iszlám Állam nem csupán harci kiképzéssel és az erőszakba belefásult gyermekek agymosásával képzi ki a következő generációs dzsihadistákat. Egy örmény egyetem közelmúltban megszerzett online tankönyveiből kiderült, hogy tankokkal és fegyverekkel tanítják számolni a fiatalokat, akik szervezett oktatásban vesznek részt a terrorszervezet iskoláiban .

Az Iszlám Állam már oktatáspolitikát is kidolgozott a következő generációs dzsihadistái számára. De a kifejlesztett programokban nem csak az “átlagos” terrortémák dominálnak. A szervezet olyan standard tantárgyakat is oktat, mint a matematika, a nyelvtan és az angol.

A kidolgozott tanterv mellett iskolákat építettek, tankönyveket adtak ki és telefonos applikációkat gyártottak a gyakorlás megkönnyítésére. Az applikációk a letisztult oktatáspolitikával párosítva rendkívül veszélyes párost alkotnak, és új megvilágításba helyezik a dzsihadista-képzés hosszútávú sikerének veszélyeit.

Dzsihadista ABC: puskák, kardok és tankok

Az alábbi applikációt az Iszlám Állam kölykei az ABC megtanulásához használják, a tervezők a program kidolgozásánál az adott harci körülményeket hívták segítségül.

Applikációkkal szoktatják őket az erőszakhoz

Ez az oktatáspolitika egyenes utat jelent a dzsihadista mentalitás széleskörű elsajátításához – figyelmeztetett az örmény állami egyetem kutatócsoportja, akik több ilyen online tankönyvet és applikációt is találtak a neten.

“Szükségük van arra, hogy testben és lélekben is felkészítsék a gyerekeket a harcra” – közölte Mia Bloom, az örmény állami egyetem terrorszakértője. Elmagyarázta, hogy ezzel a módszerrel lehet a legkönnyebben hozzászoktatni a gyerekeket az erőszak látványához. Miután a mindennapjaik részévé válik az öldöklés, arra szólítják fel őket, hogy a végrehajtó szerepében büszkélkedjenek, kínzásokat, kivégzéseket bíznak rájuk.

A terrorszakértő kutatócsoportjának köszönhetően már nyomoznak az ilyen, agymosás céljával kifejlesztett applikációk és könyvek után. Eddig 35 IÁ-szövegkönyvet találtak az interneten és az “internet sötét oldalán”.

Matekórán töltényeket és tankokat számolnak

Az Iszlám Állam azonban nem áll meg a tananyagok terjesztésénél. Iskolákat is építettek 2015-ben Szíria keleti területén, ahol a tananyagok és óravázlatok mellett tanárokat is alkalmaznak. A testnevelés órákon foci helyett harcművészetet oktatnak, matematika órán nem csak ceruzákat és cseresznyéket számolnak, hanem töltényeket és tankokat is.

Matekóra

Hosszú távon megtérül az online beruházás

A szervezett oktatáspolitika megjelenése egyáltalán nem meglepő – állítják a szakértők. A gyerekek taníttatása a csatatéri sikerek alapjául szolgál, ráadásul elősegíti a terrordinasztiák fennmaradását. Ha egy magas rangú harcos elesik a csatatéren, képzett gyermekei azonnal átvehetik helyét az Iszlám Állam ranglétráján.

A dzsihadista oktatás hosszútávú következményeit a szakértők meglátásai szerint még túl korai vizsgálni. Bár az Iszlám Állam csak pár éve nőtte ki magát regionális terrorszervezetté – és a közösségi médiának köszönhetően megállíthatatlanul törnek előre -, állandó jelenlétük mégsem tanulmányozható az angol nyelvű közösségi oldalakon.

.

A terroristák online beruházása azonban hosszútávon jövedelmező befektetést jelent. Az angolul tudó harcosokat immár nem csak a kalifátusi területeken lehet bevetni, hanem nemzetközi bűnszövetkezetek találkozóin is. Így könnyebben jutnak fegyverekhez, és gazdasági nehézségekkel küzdő országok fiataljait is egyszerűbben tudják behálózni.

Razziákat és kivégzéseket vezetnek

Az ENSZ 2016-ban 362 olyan gyermekről tud, akiket ilyen módon toboroztak és képeztek ki Szíriában. A gyermekek közül 274-en az Iszlám Állam soraiban harcolnak, razziákat vezetnek, ellenséges harcosokat végeznek ki. De a szakértők szerint a gyermekkortól a hóhérságig vezető utat egy helyszínre lehet visszavezetni: az osztályteremig.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, Foreign Policy)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑