Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 05. 19.

Ismerje meg Soros György titkos ügyeit!

2016. 05. 19.

Titkos cégek, milliárdok elrejtése, fegyverkereskedelem, üzletelés a szaúdi Bin Laden családdal. A Fox News alapos munkát végzett Soros György ügyében.

Amikor Soros György az ICIJ, azaz az oknyomozó újságírók nemzetközi szervezetét elkezdte pénzelni, majd elkezdtek kiszivárogni az úgynevezett Panama-iratok, aligha gondolta, hogy elveszíti a kontrollt a botrány irányítása felett. Nos, elveszítette. A Fox News addig kutakodott a 11,5 millió dokumentum között, amíg szép számban talált olyanokat is, amelyek bizonyítják, hogy Soros György az offshore lovagok között is elsők közé tartozik.

Soros-Fox-780x420

A Fox News már cikke elején kiemeli, hogy Soros György dollárok millióival támogatja a demokratákat és a baloldali szereplőket, a jelenlegi amerikai előválasztási kampányban konkrétan Hillary Clinton volt külügyminisztert.

A nagyközönség előtt hírhedté Mossack Fonseca jogi cég kiszivárogtatott dokumentumai között legalább három olyan Soros-cég található, amelyeket adóparadicsomokban jegyeztek be. A Soros Finance Inc. magában Panamában, a Soros Holdings Limited a brit Virgin-szigeteken, a Soros Capital pedig Bermudán üzemel. Mindhárom terület törvényei lehetővé teszik, hogy a külföldi cégek eltüntessék pénzbeli, ingatlanbeli vagy egyéb vagyonukat azon országok előírásai és adóellenőrei elől, ahol az üzleti tevékenység központja található.

A Fox News szerint ezek az adatok nem az eredetileg kiszivárogtatott dokumentumok között találhatók, hanem azok között, amelyeket május 9-én egy magánszemély lopott el a Mossack Fonseca rendszeréből, majd az ICIJ az interneten közzé tette azokat is. Az ICIJ vezetője, Gerard Ryle azonban úgy nyilatkozott, hogy ők nem figyeltek fel Soros cégeire, csak azt követően, hogy a Fox News felhívta a figyelmüket azokra. Rosszindulatú feltételezés csupán, hogy esetleg kapcsolat lehet a figyelmetlenség és azon tény között, hogy Soros György Nyílt Társadalom Intézete 1,5 millió dollárral támogatja az ICIJ működését.

A Fox News ezek után hozzáférést kért a nem nyilvános adatokhoz, és további érdekes információkra bukkant. A Quantum Group of Funds (alapítványok csoportja) az Amerikai Egyesült Államok biztonsági szerveinek radarja alatt működik, mivel szintén offshore területen került bejegyzésre. A 90-es évek derekán azonban a Quantum hálózat – a Fox News szerint – olyan műveleteket hajtott végre, amelyek elrejtették Soros milliárdjait.

A Soros Capital továbbá létrehozott egy offshore céget a Kajmán-szigeteken, amelyen át kapcsolatba került a Carlyle Grouppal, és a szaúdi Bin Laden családdal üzletelt. A Fox News kiemeli, hogy a Carlyle Group ügyfelei között számos korábbi államfő és CIA-vezető is megtalálható. Ez a csoport elsősorban fegyverkereskedelemre szakosodott, és titkos offshore-cégeken át bonyolította az üzletet.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑