Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2022. 03. 25.

Ismert amerikai újságíró: Ukrajna semmi esetre sem tekinthető demokráciának

2022. 03. 25.

Az egyik amerikai politikai lap műsorában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök demokráciaellenes megnyilvánulásaira hívták fel a figyelmet, amelyet a mainstream sajtó igyekszik elhallgatni. A napokban ugyanis az ukrán elnök állami kontroll alá vonta a hírtelevíziókat, 11 ellenzéki pártot pedig betiltott. Zelenszkij mindezt az oroszokkal szembeni küzdelemmel indokolta – írta meg az Origo.hu.

Kim Iversen, a washingtoni The Hill politikai lap „Rising” című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai mainsteam média figyelmen kívül hagyja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök antidemokratikus törekvéseit.

Kim Iversen szerint az amerikai sajtóorgánumoknak ugyanúgy el kellene ítélniük Zelenszkij elnök magatartását, ahogy elítélik Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtószabadság elleni megnyilvánulásait.

A műsorvezető emlékeztetett rá, hogy a hadiállapotot Volodimir Zelenszkij arra használja fel, hogy ellehetetlenítse az ellenzéki hangokat, antidemokratikus keretek között megszilárdítsa a saját hatalmát.

ZELENSZKIJ ELNÖK UGYANIS VASÁRNAP BEJELENTETTE, HOGY KÖZPONTI, ÁLLAMI IRÁNYÍTÁS ALÁ VONJÁK UKRAJNA ÖSSZES HÍRTELEVÍZIÓJÁT.

Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy a politikai híreket közvetítő csatornákat összevonják, egységes kommunikációs teret hoznak létre, tehát

MINDEGYIK HÍRMŰSORBAN UGYANAZOKAT A HÍREKET FOGJÁK LEADNI, AMELYET EGY ÁLLAMI KÖZPONTBÓL DIKTÁLNAK.

Az új hírközpont neve „egységes híradó lesz”. Az elnök e lépés szükségességét az orosz propaganda elleni harccal és a háborúval kapcsolatos dezinformációval szembeni küzdelemmel indokolta.

ZELENSZKIJ SZINTÉN VASÁRNAP TILTOTT BE 11 ELLENZÉKI PÁRTOT, KÖZTÜK UKRAJNA MÁSODIK LEGFONTOSABB POLITIKAI TÖMÖRÜLÉSÉT, AZ ELLENZÉKI PLATFORM – AZ ÉLETÉRT NEVŰ PÁRTOT.

Mellettük az Ellenzéki Blokk, a Saría Párt, a Miénk, a Baloldali Ellenzék, a Baloldali Erők Uniója, az Állam, az Ukrán Progresszív Szocialista Párt, az Ukrajna Szocialista Párt, a Szocialisták és a Vlagyimir Saldo Blokk tartozik a betiltott pártok közé.

Az ukrán elnök szerint a tilalom addig lesz hatályban, ameddig érvényes az országban a hadiállapot. Zelenszkij szerint az ellenzéki pártok betiltására azért volt szükség, mert azok oroszbarátok, vagy kapcsolatot tartanak fenn Moszkvával.

Kim Iversen ezzel kapcsolatosan felhívta rá a figyelmet, hogy a legutóbbi, 2019-es parlamenti választáson második politikai erő lett az Ellenzéki Platform, így 43 képviselőt delegálhatott a kijevi parlamentbe, a párt pedig elítélte Oroszország Ukrajna ellen agresszióját, de ezt Zelenszkij nem vette figyelembe.

Véleménye alapjána vezető ellenzéki párt betiltása antidemokratikus lépésnek minősíthető. A Hill műsorvezetője szerint

UKRAJNA MÁR „SEMMI ESETRE SEM TEKINTHETŐ DEMOKRÁCIÁNAK”,

mivel megszüntették a véleménypluralizmust, és a fontosabb ellenzéki pártokat. Parlamentje ugyan még van az országnak, de ott korrupt politikusok foglalnak helyet.

Iversen álláspontja alapján fennáll annak a veszélye, hogy mások is követik az ukrán példát, akár az Egyesült Államok, mert vannak erre utaló, a szólásszabadságot korlátozó tendenciák. Ennek alátámasztásául a Fehér Házban zajló sajtótájékoztatókat hozta fel. Értékelése szerint

AZ AMERIKAI KORMÁNYZATBAN VANNAK OLYANOK, AKIK AZT AKARJÁK ELHITETNI A KÖZVÉLEMÉNNYEL, HOGY AMIT ZELENSZKIJ CSINÁL A DEMOKRÁCIA LEÉPÍTÉSÉVEL, AZ TULAJDONKÉPPEN JÓ DOLOG, TEHÁT KÖVETENDŐ PÉLDAKÉNT TEKINTENEK AZ „UKRÁN ÚTRA”.

A Hill „Rising” című műsora alább tekinthető meg teljes egészében:

Origo.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑