Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 06. 27.

Ismét fellángoltak a harcok Jemenben

2016. 06. 27.

Jemenben több katonai frontvonalon ismét fellángoltak az összecsapások: az előző huszonnégy órában a harcok Dél-Jemenben és a jemeni főváros, Szanaa környékén legalább negyvenegy halálos áldozatot követeltek – közölték vasárnap katonai források.

A források szerint a harcok fokozódása annak tulajdonítható, hogy a Húszi Mozgalom offenzívát indított a dél-jemeni Lahdzs tartományban fekvő, stratégiai al-Anád légibázis visszafoglalására. Az Irán támogatását élvező húszik vasárnap hajnalban három fontos hadállást vettek vissza a Hadi exelnök erőitől Lahdzs területén, és ezzel megerősítették jelenlétüket a légi támaszpont közelében.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség a leváltott Mansour Al-Hadi ex-enlök csapatait támogatja, és légicsapásokat mért a Húszik vezette jemeni harcosok ellen.

A Húsziknak múlt kedden sikerült elfoglalniuk az al-Anád körül magasodó hegyekben fekvő Dzsabel Dzsalesz nevű zónát, innen indítják a kormányerők elleni támadásaikat – tették hozzá a források.

Sikertelen volt a megbuktatott elnök erőinek ostroma

A Hadit támogató fegyveres csoportok arról számoltak be, hogy a szomszédos Taizz tartományban öt húszi és három fegyveres halt meg a Lahdzs tartománnyal szomszédos tengerparti övezet ellenőrzéséért vívott összecsapásokban.

Ez a térség azért fontos, mert a stratégiai Báb el-Mandeb szoros közelében fekszik. Hozzátették, hogy Taizz városának közelében hat fegyveres vesztette életét a harcokban.

Katonai források arról is beszámoltak, hogy sikertelenül végződött a Hadi erőinek ostroma egy Szanaától északkeletre fekvő, húszik kezén lévő katonai tábor ellen. Az ostromban kilenc húszi harcos és hét fegyveres vesztette életét.

Áprilisban az ENSZ tűzszünetre szólította fel a feleket, és az ezt követő időszakban a több mint 6400 halálos áldozatot követelő, véres összecsapások alábbhagytak Jemenben.

Eközben Pan Gimun ENSZ-főtitkár vasárnap a háborúzó felek képviselőivel találkozott, akik Kuvaitban folytatnak béketárgyalásokat.

A Hadihoz hű erők és a Húszi Mozgalom között a tárgyalóasztalnál is jelentős nézeteltérések vannak: a húszik egy közös megegyezéssel megalakuló átmeneti kabinet felállítását követelik, a megbuktatott elnök képviselői viszont saját legitimitásukat hangsúlyozták.

Orientalista.hu  – Zenobia  (MTI nyomán)

Megosztom:

,
Back to Top ↑