Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 11. 08.

Iszlám Állam elleni hadműveletek Kelet Homszban

2015. 11. 08.

A Szíriai Arab Hadsereg tovább nyomul előre Palmyra (Tadmur) nyugati oldalán miközben visszaveri az ISIS terroristákat Szadad várostól Kelet-Homszban.

A Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztály 67. Dandára jelentős segítséget kapott a mostani hétvégén amikor a harcedzett 11. Páncélos Hadosztály 555. Ezrede megérkezett a tadmuri (Palmyra) arcvonalra annak érdekében, hogy segítsenek visszafoglalni a stratégiai helyzetűvé lett várost Homsz tartomány hatalmas kiterjedésű sivatagos keleti területén.

Vasárnap reggel a 67. Dandár és az 555. Ezred együttműködve a Nemzetvédelmi Erők Homsz városi egységével lecsaptak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet védelmi állásaira Kaszr Al-Hajr faluban és Al-Bajarat keleti olajfa-ligeteiben, megölve számos ellenséges fegyverest a terrorista csoport soraiból, miközben tovább nyomulnak keletre Palmyra nyugati oldalán.

A Szíriai Arab Hadsereg Palmyra körzetében zajló offenzíváját kihasználva az ISIS terrorszervezet megkísérelt számos támadást indítani a többségében szír ortodox keresztények által lakott Szadad város ellen; azonban a terrorista csoport a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnyának és a Nemzetvédelmi Erők Szadad városi egységének, valamint a Gozarto Véderőnek (Asszír keresztény milícia Al-Kamishliból/Sootoro) a heves ellenállásába ütközött.

Egy katonai forrás az SSNP Homsz városi szervezetéből közölte, hogy az ISIS terroristák megrohamozták a Tal Szinni magaslatot, azonban képtelenek voltak elfoglalni azt a Szíriai Szociális Nemzeti Párt önkénteseitől.

A Szíriai Fegyveres Erők és az ISIS terrorszervezet egyaránt fölénybe akar kerülni a kelet-homszi sivatagban húzódó arcvonalakon, amikor nagy létszámú egységeket mozgató hadműveleteket hajtanak végre ezen kiterjedt sivatagi fronton.

 Az Orosz Védelmi Minisztérium média csatornája a Zvezda TV beszámolt a Tadmur (Palmyra) térségében zajló katonai műveletekről. A Szíriai Arab Hadsereg szárazföldi csapatai harcát az Orosz Légierő MI-24PN harci helikopterei támogatják. A harcban részt vesznek a hadsereg nehéz páncélozott haditechnikai eszközei: önjáró lövegek, harckocsik, műszaki gépek és tüzérségi eszközök.

ZvezdaTVnews Filming #SAA backed by #RuAF operation around #Palmyra #Сирия #сирийская_армия

Szerző: Syria Report2015. november 7.

A Szíriai Arab Hadsereg több tucat terroristát likvidált a kelet-homszi Tadmur (Palmyra) város környéki harcokban

Hat hónapja az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS terrorszervezet nagy kiterjedésű offenzívát indított az ősi Palmyra városa ellen és megszállta, a Szíriai Arab Hadsereget és a Nemzetvédelmi Erőket négy nagy alatt visszavonulásra kényszerítve.

Több kísérlet történt a sivatagi történelmi emlékekkel rendelkező település visszavételére a terrorszervezet birtokából, azonban eddig a Szíriai Fegyveres Erők viszonylag eredménytelenül próbálták áttörni az ISIS védelmi vonalait Palmyra északi és nyugati oldalán.

Péntek reggel a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára és a Nemzetvédelmi Erők Homsz városi egysége Al-Bajarat keleti olajfa ligeteiben hajtott végre műveleteket és előretolta állásait a Palmyra Autós Iskoláig az ISIS terroristákkal vívott egy hetes kemény harcok után.

Palmyrától északra a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alalulatai hajtottak végre hadműveleteket a Dzsazal várostól Palmyrába vezető úton, végezve számos ISIS terroristával.

Palmyra északi oldala bizonyult eddig az egyik legerőszakosabb arcvonalnal a Szíriai Fegyveres Erők számára, mert az ISIS itt indított sok támadást a kormányerők állásai ellen a Dzsazal-hegység előterében.

Azonban a Szíriai Fegyveres Erőknek a “Palmyrai Háromszögben” harcoló egységei számottevő támogatást kaptak pénteken, amikor megérkezett hozzájuk egy nagy menetoszlop erősítéssel a T-4 légi támaszpontra, annak érdekében, hogy részt vegyenek az intezívebbé váló palmyrai műveletekben, amely most még az előkészítő szakaszában van.

Szombat reggel a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Homsz városi egysége és a Baath Zászlóaljak (Khataib Al-Baath) egy elsöprő rohamot hajtott végre az Al-Hijal hegyek keleti nyúlványain, végezve több mint 40 ISIS fegyveressel, amikor a kormányerők hadműveletei folytatódtak Al-Hijal és Tadmur (Palmyra) között Homsz tartományban.

Egy katonai forrás a 11. Páncélos Hadosztály parancsnokságáról azt közölte, hogy a 67 .Dandár és a szövetséges alakulatok legyűrték az Al-Hijal-hegység keleti oldalán védelmi állásokban lévő ISIS terroriták ellenállását, elfoglalva számos hadászati pontot a terrorszervezttől tovább nyomulva Al-Bajarat felé Kelet-Homszban.

A katonai forrás a 11. Páncélos Hadosztály parancsnokságáról hozzátette, hogy az Al-Hijal keleti oldalán vívott harcokban meghalt ISIS terroristák között nagyon sok külföldi személy volt Szaúd-Arábiából, Tunéziából, Líbiából, Egyiptomból és Irakból. A halottak között kerültek azonosításra a Juszif Hasszan Al-Dzsandali (szaúdi) és a Ghasszan Nader Khodor (Deir Ezzorból) nevű terroristák.

A most a kelet-homszi arcvonalra érkezett erősítések ellátják a Szíriai Fegyveres Erőket a szükséges megnövelt létszámú személyi állománnyal a szárazföldi harcokhoz; ez szükségesnek bizonyult a még mindig nagy létszámú ISIS terroristák legyőzéséhez Kelet-Szíriában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑