Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 10.

Az Iszlám Állam újabb offenzívát indított Palmyránál

2016. 12. 10.

Az ISIS terroristák offenzívája lelassult Homsz tartomány keleti részén, de még vissza kell verni őket – számolt be Ivan Jakovlev  haditudósító az Al-Masdar news oldalán.

Az úgynevezett “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet pénteken folytatta az offenzíváját Homsz tartomány keleti területén, támadva a Szíriai Arab Hadsereg állásait Palmyra (Tadmur) történelmi városa és a T-4 légi támaszpont körül.

Az említett terrorista entitás előrenyomulásának sebesség jelentősen lecsökkent, a Szíriai Arab Hadsereg palmyrai körül települő egységeinek kemény ellenállása, valamit a Szíriai Légierő és az Orosz Légierő kíméletlen csapásai miatt. Azonban, mindezek ellenére az ISIS terroristák mai is előrehaladtak, elfoglalva a Hallabat várromot délre Palmyra (Tadmur) térségétől. Ezen kívül a dzsihádisták el tudták foglalni Hijal-hegyet, visszavonulásra kényszerítve a hadsereget.

palmyra-terkep-2016-december-9

Az ISIS terroristák támadásának kezdeti ereje miatt a Szíriai Arab Hadsereg alegységei szintén visszavonulásra kényszerültek az Al-Mahar olajmezőről és a 17., 18. 19. és 20. szám olajkutak mellől. Ellenben a terroristák már kudarcot vallottak és nem tudták elfoglalni az “Elhagyott” katonai bázist és a Palmyra melletti gabonatárolók térségét.

A kormányerők jelenleg egy új gyülekezési körletben összpontosulnak a Dzsihar olajmező, ahol jelenleg összevonják a beérkező alegységeket és ellentámadást készítenek elő. A továbbiakban a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága nagy létszámú erősítést küldött a tadmuri helyőrségbe (a Palmyra körzetében települő egységekhez, főleg a 18. Hadosztályhoz), hogy visszaverjék az ISIS terrorentitás erőinek offenzíváját és visszavegyék a megszállt körzeteket. A helyi katonai források szerint az ellentámadást holnap reggel megkezdődhet.

Eközben, mivel Aleppo dzsihádisták megszállta délkeleti része előbb-utóbb elesik, az Orosz Légi és Kozmikus Erők Homsz tartomány keleti területére fordították figyelmüket, folymatosan bombázva az ISIS terrorszervezet menetoszlopait és harcállásait. A Szíriai Arab Légierő is fokozottan aktív volt ebben a térségben, együttműködve az Orosz Légierővel és a Szíriai Arab Hadsereg csapataival.

Az Al-Masdar News hírújság által kapott jelentések szerint, az ISIS terrorentitás offenzíváját az tette lehetővé, hogy a terrorista csoport nagy létszámú erőket volt képes áttelepíteni a Deir Ezzorban lévő frontról (és tegyük hozzá, Irakból!) Kelet-Homsz területére.

.

Deir Ezzor városában a helyzet viszonylag nyugodt maradt, csak légi támadások és tüzérségi tűz szakítja félbe időről-időre a csendet. Időközben a Szíriai Arab Hadsereg egységei lelőttek egy ellenséges pilóta nélküli felderítő eszközt (ún. drónt), amely a hadsereg állásait fürkészte a Thardeh-hegyen.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑