Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 10.

Az Iszlám Állam újabb offenzívát indított Palmyránál

Az ISIS terroristák offenzívája lelassult Homsz tartomány keleti részén, de még vissza kell verni őket – számolt be Ivan Jakovlev  haditudósító az Al-Masdar news oldalán.

Az úgynevezett “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet pénteken folytatta az offenzíváját Homsz tartomány keleti területén, támadva a Szíriai Arab Hadsereg állásait Palmyra (Tadmur) történelmi városa és a T-4 légi támaszpont körül.

Az említett terrorista entitás előrenyomulásának sebesség jelentősen lecsökkent, a Szíriai Arab Hadsereg palmyrai körül települő egységeinek kemény ellenállása, valamit a Szíriai Légierő és az Orosz Légierő kíméletlen csapásai miatt. Azonban, mindezek ellenére az ISIS terroristák mai is előrehaladtak, elfoglalva a Hallabat várromot délre Palmyra (Tadmur) térségétől. Ezen kívül a dzsihádisták el tudták foglalni Hijal-hegyet, visszavonulásra kényszerítve a hadsereget.

palmyra-terkep-2016-december-9

Az ISIS terroristák támadásának kezdeti ereje miatt a Szíriai Arab Hadsereg alegységei szintén visszavonulásra kényszerültek az Al-Mahar olajmezőről és a 17., 18. 19. és 20. szám olajkutak mellől. Ellenben a terroristák már kudarcot vallottak és nem tudták elfoglalni az “Elhagyott” katonai bázist és a Palmyra melletti gabonatárolók térségét.

A kormányerők jelenleg egy új gyülekezési körletben összpontosulnak a Dzsihar olajmező, ahol jelenleg összevonják a beérkező alegységeket és ellentámadást készítenek elő. A továbbiakban a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága nagy létszámú erősítést küldött a tadmuri helyőrségbe (a Palmyra körzetében települő egységekhez, főleg a 18. Hadosztályhoz), hogy visszaverjék az ISIS terrorentitás erőinek offenzíváját és visszavegyék a megszállt körzeteket. A helyi katonai források szerint az ellentámadást holnap reggel megkezdődhet.

Eközben, mivel Aleppo dzsihádisták megszállta délkeleti része előbb-utóbb elesik, az Orosz Légi és Kozmikus Erők Homsz tartomány keleti területére fordították figyelmüket, folymatosan bombázva az ISIS terrorszervezet menetoszlopait és harcállásait. A Szíriai Arab Légierő is fokozottan aktív volt ebben a térségben, együttműködve az Orosz Légierővel és a Szíriai Arab Hadsereg csapataival.

Az Al-Masdar News hírújság által kapott jelentések szerint, az ISIS terrorentitás offenzíváját az tette lehetővé, hogy a terrorista csoport nagy létszámú erőket volt képes áttelepíteni a Deir Ezzorban lévő frontról (és tegyük hozzá, Irakból!) Kelet-Homsz területére.

.

Deir Ezzor városában a helyzet viszonylag nyugodt maradt, csak légi támadások és tüzérségi tűz szakítja félbe időről-időre a csendet. Időközben a Szíriai Arab Hadsereg egységei lelőttek egy ellenséges pilóta nélküli felderítő eszközt (ún. drónt), amely a hadsereg állásait fürkészte a Thardeh-hegyen.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑