Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 08. 25.

Iszlám tábort szervezett a Pesti Izraelita Hitközség utódintézménye

2015. 08. 25.

A Radnóti Gimnázium legutóbb július végén szerepelt a hírekben, amikor is az iskola honlapját állítólag az Iszlám Állam hackerei feltörték.  Most pedig – a Pesti Izraelita Hitközség utódintézménye, az ELTE Gyakorló Gimnáziuma – az úgynevezett nagyvisnyói “Boróka tábort” az iszlám jegyében rendezte meg. Az iskola 10 napos tematikus muszlim nyári tábort szervezett 170 diákja számára.

Hittételeket függesztettek ki az étkezőben, muszlim vallási zenével hívták gyülekezőre a diákokat, akik öltözködésükkel is alkalmazkodtak a tematikához.  A Radnóti Gimnázium mellett egy debreceni keresztény iskola csoportja is a helyszínen táborozott, amely többször is hiába jelezte, hogy érzékenységüket sérti az iszlám propaganda.

A keresztény iskola tábor vezetői azt kérték, hogy az eredetileg “nomád” táborként meghirdetett szomszédos csoport vezetőitől, hogy legalább a közös helységeket hagyják ki a ragasztgatásból.

.

“Ti keresztények vagytok? Akkor szeretni kéne egymást, nem?”

– kérdeztek erre állítólag flegmán a budapestiek. Az iszlám hittételeit tartalmazó feliratok ezzel együtt maradtak. Az esetről beszámoló vigyazo.blog.hu beszámolója szerint az iskola honlapja is hallgatott eseményről, a szülőket nem tájékoztatta a tábor pontos programjáról.

Természetesen az iszlámmal, mint vallással vagy közösséggel önmagában nincs különösebb probléma. Ugyanakkor a blog feltette a jogos kérdést: “világnézetileg semleges iskolaként miért tartották fontosnak, hogy iszlám tematikájú nyári tábort szervezzenek? Tartottak már hasonló tábort a kereszténység, a zsidó vallás vagy más világvallás megismertetésére?”

Alfahir.hu – Csé

Megosztom:

,
Back to Top ↑