Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2016. 12. 19.

Iszlamisták és kisebbségek ellen uszítók vettek részt a tegnapi orosz nagykövetség előtti tüntetésen

2016. 12. 19.

A Kettős Mérce szervezésében tegnap tüntetés tartottak a budapesti Orosz Nagykövetség előtt. A tüntetők külön facebook eseményt hoztak létre, amihez több tucat Magyarországon élő iszlamista is csatlakozott. Iszlamista fajgyülölő is felszólalt a tegnapi tüntetésen.

A szervezők azután döntöttek úgy, hogy tüntetést szerveznek az aleppoiakért, miután a Szíriai Arab Hadsereg felszabadította a várost az iszlamisták uralma alól.

Az elmúlt négy évben amíg Szíria második legnagyobb városát az Al-Kaida (Nuszra Front) és a vele szövetséges iszlamista szervezetek uralták, egyszer sem emelték fel a hangjukat a több mint negyed millió aleppoi civilért, akiket a fegyveres csoportok élő pajzsként használtak.

Az etnikai és vallási feszültségre uszító

Nem is csodálkozik az ember ezek után, hogy a tüntetésen olyan ember is felszólalhatott aki nyíltan a közösségi oldalakon faji és vallási alapon különbözeti meg az embereket.

Jamal Altrash Magyarországon élő szíriai emberről van szó, aki  felszólalt a tegnapi rendezvényen. Jamal facebook oldalán gyakran használ pejoratív jelzőket a Szíriában élő vallási és etnikai kisebbségre.

Legutóbbi bejegyzését az alavitákra tett sértő kifejezést “nuszajri”.

jamal-alatrash-2

A besugó

Jamal Alatrash kapcsolatban álhat a török hatóságokkal is,  mivel legutolsó facebookos bejegyzésében arról ad hírt, hogy a török belügyminsztérium a török törvénykezés 104 paragrafusa alapján amit az elnöki hivatal hagyott jóvá, Törökországból kitilt minden olyan szíriai állampolgárt aki a damaszkuszi kormánnyal szimpatizál.

Alatrash szerint ehhez csupán annyi kell, hogy két ember tanuskodjon és egy kis bizonyítékkal rendelkezzel.  Alatrash külön megkérte az ismerőseit aki tud olyan személyről aki török területen tartozkódik és “Assad párti” szír állampolgár az egyenesen neki szóljon és ő intézkedik.

jamal-alatrash-3

A Baath párt nagy hívője volt

Jamal Alatrash a szíriai háború előtt az uralkodó Baath párt és rendszerének nagy” híve”  és tagja volt.

Baathistaként kihasználta a párttagsággal járó előnyöket. Olyannyira benfentes volt, hogy  a nyolcvanas évek elején szíriai állami öszöndíjat kapott Magyarországra. A tanulmányait az Assad kormány fínanszírozta, így sikerült diplomát szereznie a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Jamal viszont a szekuláris eszméktől eltávolodott és az iszlamista nézetek felé vette az irányt. A Baath párt ki is zárta soraiból.

Jamal története nem egyedi az úgymond szíriai “ellenzéken” belül. A Magyarországon élő “ellenzéki”  iszlamista szírek többsége az Assad kormánytól kapott ösztöndíjat és a szíriai vezetés jóvoltából szerezhettek magyar diplomát. A többségük a Baath pártba is belépett,hogy kihasználhassák az azzal járó előnyöket.

A szíriai háború 2011-es kitörése után, a Baathista elvtársak gyorsan elfordultak a kormánypárttól, és különböző érdekekből hirtelen nagy ellenzékiek lettek. Évtizedeken keresztül hűen tapsoltak minden egyes állami vagy párt rendezvényen, most viszont szembementek saját hazájukkal és elarulták azt a rendszert ami oktatásban és ösztöndíjban részesítette őket. Mindezt némi anyagi haszonért és az különböző “forraldami”pozíciókért cserébe.

A fegyveres csoportokból is érkeztek

A tegnapi  tüntetésen készült videófelvételeken jól látható volt több olyan szíriai származású személyek akik rendszeresen olyan szíriai területekre utaznak ami valamelyik iszlamista szervezet megszállása alatt áll.

Több olyan személy is megjelent a tüntetésen aki  A Liwa Al-Sukur Al-Islam terrorszervezethez köthető. A szervezet három éve szövetséget kötött az Iszlám Állammal. Részvettek olyan szír állampolgárok akik a Harakat Al-Nur Al-Din Al-Zinki soraiban is harcoltak. Ennek a szervezetnek a tagjai fejezték le egy tizenéves palesztin gyereket Aleppoban.

A magyarországi szír”ellenzék” összetétele jól tükrözi kikből is tevődik össze a nyugat által támogatott magát “mérsékeltnek” nevezett szervezetek.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑