Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2017. 01. 27.

Iszlamisták ezrei tették le a fegyvert Damaszkuszt vízzel ellátó Barada-völgyben

2017. 01. 27.

Mintegy 2600 iszlamista tette le a fegyvert a Damaszkusztól északra fekvő Barada-völgyben, ahol a szíriai fővárost ivóvízzel ellátó forrás ered – közölte csütörtökön a szíriai orosz megbékélési központ szóvivője, Alekszandr Blinkov ezredes.

A Fars iráni hírügynökség közlése szerint Blinkov azt mondta, hogy a Barada-völgy lakossága visszatért a normális élethez, a területi megbékélési terv első lépéseként mintegy 2600 iszlamista  tette le a fegyvert. A lakosság számára humanitárius segélyeket szállítanak – tette hozzá, anélkül, hogy közölte volna, hogy kik.

barada völgy zöld buszok

Zöld buszokkal szállítják el az iszlamistákat Idlebe.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Blinkov tudatta: azokat, akik nem hajlandóak letenni a fegyvert, családjaikkal Idleb tartományba szállítják a szíriai hatóságok felügyelete alatt.

Azok az iszlamisták, akik letették a fegyvert, a térség önvédelmi egységeihez csatlakoznak.
A damaszkuszi kormány a tavalyi évben kezdett helyi megbékélési egyezségeket ajánlani iszlamistáknak, amelyek értelmében az iszlamisták feladták területeiket, cserébe azért, hogy a kormány garantálta szabad távozásukat a nagyrészt iszlamista csoportok – köztük a szélsőséges Ahrar Al-Sham és a korábban Nuszra Front néven ismrt Dzsabhat Fatah Al-Sham  kezén lévő Idleb tartományba.

Értesülések szerint a fegyvert letevő iszlamistákat kegyelemben részesítik, jóllehet, megfigyelők szerint ezeket az embereket besorozzák a kormányerők kötelékébe.

A Damaszkusztól északra fekvő terület december végén került reflektorfénybe, ugyanis innen ered a szíriai fővárost vízzel ellátó Barada-folyó. Damaszkuszban december vége óta súlyos vízhiány, mert a várost és környékét ellátó ivóvízforrást üzemanyag szennyezte be. A szemben álló felek egymást vádolják a szennyezéssel. A vízhiány legalább 5 millió embert érint.

Az egyelőre nem világos, hogy a probléma megoldódott-e azzal, hogy a térség több települése csatlakozott a megbékélési megállapodáshoz.

Blinkov ugyanis közölte azt is, hogy azok a fegyveresek, akik nem csatlakoztak a megbékéléshez, visszavonultak a hegyi magaslatokba, ahonnan tüzérséggel lőnek környékbeli településeket.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑