Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 03. 14.

Iszlamisták újabb csoportja távozhat Idleb felé

2017. 03. 14.

A szíriai kormányerők engedik elvonulni az iszalmista fegyvereseket Homsz város utolsó, terroristák kezén lévő kerületéből.

Talal Barrazi, Homsz tartomány kormányzója a SANA szíriai állami hírügynökségnek elmondta: az iszlamisták orosz csapatok kísérete mellett hagyhatják el Homsz várost.

Az orosz csapatok koordinációs és útvonal-biztosítási feladatokat fognak ellátni, miközben a szíriai vörös félhold fogja felügyelni a megállapodás betartását. Barrazi szerint a megállapodás végrehajtása hat-nyolc hetet vehet igénybe. Azok az iszlamista fegyveresek, akik úgy döntenek, hogy maradnak Homszban, igénybe vehetik a kormány által korábban felajánlott amnesztiát – tette hozzá.

Barrazi szerint a most hétfőn Oroszország közvetítésével a felek között kötött megállapodás egy tavalyi, a damaszkuszi kormányzat és az iszlamisták között létrejött egyezménynek a harmadik fázisa. Homsz Al-Váer nevű negyedét már több száz dzsihadista és családja hagyhatta el a lázadók által uralt más térségek irányába.

A Nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalíció iszlamista ernyőszervezet további részleteket közölt a megállapodásról. Értesülései szerint Oroszország 60-100 fős katonai alakulatot állomásoztat majd Al-Váerben a megállapodás betartásának és az elvonulók biztonságának szavatolására.

Szíria harmadik legnagyobb városa, Homsz egykor a külföldről támogatott iszlamisták központja volt. Az immáron hatodik évébe lépett háború alatt egy ideig a város kiterjedt területeit az iszlamisták ellenőrizték, de a kormányerők mára fokozatosan visszaszorították őket, egyedül Al-Váer negyedben tudták csak tartani magukat. A konfliktus szereplői már 2015 decemberében kötöttek arra vonatkozó megállapodást, hogy iszlamista fegyveresek és családtagjaik elhagyhassák a várost. Az elmúlt hónapokban azonban a iszlamisták uralta városrész evakuálása megszakadt.

Magukat ellenzékinek nevezet szervezetek ellenzik az iszalmisták evakuálsát és Idlebbe való telepítésüket. Mintegy 2500 iszlamista fegyveres vonulhat el szabadon észak felé, az első 1500 fős csoportot már a jövő héten elszállítják, amit több hasonló akció követ majd az elkövetkező hetekben.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑