Iszlám világ

2016. 05. 19.

Iszlamistákkal szimpatizál London új polgármestereA múlthét óta az Európai Unió egyik legnagyobb városát, az Egyesült Királyság fővárosát, Londont egy muszlim polgármester irányítja. Ami nem lenne probléma, hiszen nem a vallási hovatartozás dönti el kiből lesz jó városvezető vagy sem. Sajnos ez Sadiq Khan-nál nem állja meg a helyét, mert a pakisztáni származású londoni polgármester a politikát összemossa az iszlám vallással ráadásul annak egyik szélsőséges ágával.

Iszlamista kongresszusokon vett részt, kiállt a szélsőséges Muszlim Testvériséghez köthető sejkek mellett, és támogatja Törökország EU-s csatlakozását – foglalta össze Sadiq Khan múltját a közel-keleti Christian Dogma elektronikus keresztény hírportál.

Sadiq Khan politikai múltja 2006-ra nyúlik vissza, amikor is képviselőnek választották az Egyesült Királyság Parlamentjének Alsóházába.  2007-ben Gordon Brown kormányának tanácsosaként vált ismertté, 2009-től önkormányzati államminiszter, majd 2010-től közlekedési államminiszter. Politikai pályafutásával párhuzamosan viszont jelentős szerepet vállalt a szélsőséges iszlamista ideológiákat képviselő szervetekben.

Sadiq Khan 2004-ben a Brit Muszlim Tanács jogtanácsosa lett. A szigetországban működő szervezetet több alkalommal kapcsolatba hozták a Közel-Keleten több országban is betiltott Muszlim Testvériséggel.

A testvériség egyiptomi ága felelős a Mubarak rendszerében elkövetett turisták ellen elkövetett robbantásokért, illetve a kopt keresztény templomok gyújtogatásáért. Szíriában, az ott egyébként szintén betiltott szervezet követői képezik a terrorszervezetek és fegyveres csoportok magját. Youssef Al-Karadawi szélsőséges nézeteket való egyiptomi muszlim sejket pont a testvériséggel ápolt kapcsolatai miatt tiltották ki Nagy-Britanniából, Sadiq Khan viszont próbálta tisztára mosdatni az iszlamista sejket.

2006- ban Sadiq Khan részt vett egy londoni iszlám konferencián, ahol több befolyásos iszlamista vezető is tartott előadást vagy beszédet.

Az egyik résztvevő a palesztin-brit származású Azem Al-Tamimi sejk, aki Iszlám Államot akar létrehozni a megszállt palesztin területeken és Izraelben.

A konferencia egy másik résztvevője a megkövezést, mint halálbüntetést támogató Ibrahim Huweyt sejk volt.

2008-ban Khan csatlakozott a török lobbisták soraihoz, amikor is nyíltan kijelentette, hogy az Európai Unió nem egy keresztény klub, hogy kirekesszék belőle a muszlimokat. Ezzel fejezte Törökország teljes jogú EU taggá válására vonatkozó támogatását.

2012-ben Khan megdicsérte az Iszlám Társadalmak Föderációs Diákszervezetének munkásságát. A muszlim diákszövetséget a szélsőséges Muszlim Testvériség tagjai finanszírozzák, ezért a brit kormány több alkalommal is aggodalmát fejezte ki a szervezet szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

Orientalista.hu – Sinoda

, ,
<


Back to Top ↑