Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 05. 19.

Iszlamistákkal szimpatizál London új polgármestere

2016. 05. 19.

A múlthét óta az Európai Unió egyik legnagyobb városát, az Egyesült Királyság fővárosát, Londont egy muszlim polgármester irányítja. Ami nem lenne probléma, hiszen nem a vallási hovatartozás dönti el kiből lesz jó városvezető vagy sem. Sajnos ez Sadiq Khan-nál nem állja meg a helyét, mert a pakisztáni származású londoni polgármester a politikát összemossa az iszlám vallással ráadásul annak egyik szélsőséges ágával.

Iszlamista kongresszusokon vett részt, kiállt a szélsőséges Muszlim Testvériséghez köthető sejkek mellett, és támogatja Törökország EU-s csatlakozását – foglalta össze Sadiq Khan múltját a közel-keleti Christian Dogma elektronikus keresztény hírportál.

Sadiq Khan politikai múltja 2006-ra nyúlik vissza, amikor is képviselőnek választották az Egyesült Királyság Parlamentjének Alsóházába.  2007-ben Gordon Brown kormányának tanácsosaként vált ismertté, 2009-től önkormányzati államminiszter, majd 2010-től közlekedési államminiszter. Politikai pályafutásával párhuzamosan viszont jelentős szerepet vállalt a szélsőséges iszlamista ideológiákat képviselő szervetekben.

Sadiq Khan 2004-ben a Brit Muszlim Tanács jogtanácsosa lett. A szigetországban működő szervezetet több alkalommal kapcsolatba hozták a Közel-Keleten több országban is betiltott Muszlim Testvériséggel.

A testvériség egyiptomi ága felelős a Mubarak rendszerében elkövetett turisták ellen elkövetett robbantásokért, illetve a kopt keresztény templomok gyújtogatásáért. Szíriában, az ott egyébként szintén betiltott szervezet követői képezik a terrorszervezetek és fegyveres csoportok magját. Youssef Al-Karadawi szélsőséges nézeteket való egyiptomi muszlim sejket pont a testvériséggel ápolt kapcsolatai miatt tiltották ki Nagy-Britanniából, Sadiq Khan viszont próbálta tisztára mosdatni az iszlamista sejket.

2006- ban Sadiq Khan részt vett egy londoni iszlám konferencián, ahol több befolyásos iszlamista vezető is tartott előadást vagy beszédet.

Az egyik résztvevő a palesztin-brit származású Azem Al-Tamimi sejk, aki Iszlám Államot akar létrehozni a megszállt palesztin területeken és Izraelben.

A konferencia egy másik résztvevője a megkövezést, mint halálbüntetést támogató Ibrahim Huweyt sejk volt.

2008-ban Khan csatlakozott a török lobbisták soraihoz, amikor is nyíltan kijelentette, hogy az Európai Unió nem egy keresztény klub, hogy kirekesszék belőle a muszlimokat. Ezzel fejezte Törökország teljes jogú EU taggá válására vonatkozó támogatását.

2012-ben Khan megdicsérte az Iszlám Társadalmak Föderációs Diákszervezetének munkásságát. A muszlim diákszövetséget a szélsőséges Muszlim Testvériség tagjai finanszírozzák, ezért a brit kormány több alkalommal is aggodalmát fejezte ki a szervezet szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑