Cadmus fordítás Cadmus
Esemény

2016. 04. 17.

Itthon is ünnepeltek a szírek

2016. 04. 17.

Ma van 70 éve, hogy Szíria felszabadult. A franciák az 1920-as lázadásokat véresen leverték, és igazgatásuk alá vették az országot. Szíria ezután több mint két évtizeden keresztül a franciák gyarmata volt, akik közben földjüket feldarabolták. Szíriától önhatalmúlag elválasztották a mai Libanon területét, Alexandretta (Iskenderun) környékét pedig oda ajándékozták Törökországnak. Hasonlót éltek át, mint amit a magyarok Trianon esetében. A szír függetlenséget már 1944-ben kikiáltották, de csak az utolsó francia katona távozása után, 1946-tól lett újra teljesen önálló és szabad a civilizáció bölcsője.

A függetlenség napját a Magyarországon élő szír közösség is megünnepelte Budapesten.

Az ünnepségen a Fórom Szíriáért Egyesület közösségének tagjai mellett több libanoni, palesztin és magyar Szíria-barát személy is részt vett. Valamint a Magyarországon élő arab közösség elnöke Dr. Elsayed Hassan, és Yousef Al-Khalil a magyarországi kopt ortodox egyház esperese is megjelent.

Az ünnepségen a magyar és a szír himnusz is elhangzott. A résztvevők elítélték a világon végigsöprő terror hullámot, ami ellen ma elsősorban a Szíriai Arab Hadsereg harcol a szövetségeseivel. A magyar és szír barátok kifejezték örömüket, hogy még ha egyelőre nem is álltak helyre a magyar-szír diplomáciai kapcsolatok, az minden bizonnyal egy hatalmas lépés, hogy a Pázmány Péter és a  damaszkuszi egyetemek között tanulmányi program jött létre. Köszönhetően a bölcs egyetemi lektorok döntéseinek és Major Balázs magyar régésznek, aki a háború ellenére sem hagyta fel a kutatásait Szíriában, és nagy szerepet játszott abban, hogy a két ország ne távolodjon el egymástól a politikai döntések ellenére.

A résztvevők egy perces néma csendet tartottak a Szíriai Arab Hadsereg elesett hősei és a civil áldozatok emlékére. Majd kifejezték egyetértésüket abban, hogy a teljes függetlenség akkor fog megvalósulni, ha az országból sikerült az összes vahabita megszállót és terroristát elűzni.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

,
Back to Top ↑