Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Geopolitika

2015. 11. 12.

Izrael a Golán-fennsík hivatalos izraeli területnek elismerését szorgalmazza az USA-ban

2015. 11. 12.

Benjamin Netanjahu Izrael miniszterelnöke hétfőn Barack Obama elnökkel találkozott a Fehér Házban ahol a szíriai Golán-Fennsík volt a találkozó témája. Helyi infromációk szerint Netanjahu azt javasolta Washingtonnak, hogy egy másfajta gondolkodásmódot alkalmazzon a tárggyal kapcsolatosan, tekintettel a Szíriában folyó harcokra.

Izraeli média jelentések szerint Netanjahu azt állítja, hogy a szíriai konfliktus új nézőpontba helyezi a jövőbeni státuszát a stratégiailag fontos területnek, amelyet Izrael 1981 óta tart megszállás alatt.

A tárgyalást közelről megfigyelő források állítása szerint Obama megválaszolatlanul hagyta ott a találkozót és mindkét fél részéről eredménytelennek bizonyult a megbeszélés.

Korábban már Michael Oren Washington előző izraeli nagykövete már sürgette Netanjahu miniszterelnököt, hogy kérjen az USA-tól teljes elismerést a megszállt terület felett.

 Izrael az 1967-es háborúban megszállta a Golán-fennsíkot. Az 1973 –as Youm Kippuri háborúban a szíriek visszafoglalták a fennsík egy részét és Konajtira várost, ami a terület székhelyének számít. Izrael 1981-ben annektálta a területet Ennek ellenére a Nemzetközi Közösség az 1923-as határokat ismeri el. Szíria nem mondott le a területről és az ENSZ-hez fordult. A Biztonsági Tanács 242. és 338. Határozata alapján az izraelieknek ki kell vonulniuk a fennsík teljes területéről és át kell adniuk a területet a Szíriai Arab Köztársaságnak beleértve a Tibériás-tó északkeleti részét is. A stratégiailag kulcsfontosságú terület azért vált ki közel harminc éve vitát, mivel onnan Izrael területét tűz alatt lehet tartani. Szíria a területet a Kunajtirai kormányzósága alá sorolja, annak ellenére, hogy a szír lakosság zömmel elmenekült a Golánról. Az 1970-es években zsidó telepesek érkeztek a Golánra, új városokat alapítva

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑