Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2017. 02. 09.

Izrael bekerült a világ legnagyobb hatalmai közé

2017. 02. 09.

Először került be a világ nyolc nagyhatalma közé Izrael a The American Interest nevű amerikai magazin szerint. A független lap minősítése alapján Izrael, amely „egy kis ország a világ egyik kao­tikus részén”, olyan feltörekvő hatalom, amelynek egyre nagyobb befolyása van a világ eseményeire. A zsidó állam – az Egyesült Álla­mok, Japán, Kína, Oroszország, Németország, India és Irán mögé – felkerült a ranglistára. 

Új országgal bővült idén a Nagy Nyolcak névsora – közölte a The American Interest nevű, negyedévente megjelenő magazin. Annak ellenére, hogy 2016 – az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélő határozata miatt – nem túl kellemesen zárult Izrael számára, a tavalyi évben összességében erősödött a zsidó állam diplomáciai, gazdasági és katonai hatalma. A pártállástól független amerikai lap szerint három fő tényező játszik szerepet abban, hogy Izrael egyre nagyobb befolyással rendelkezik, ezek pedig a gazdasági fejlődés, a térséget uraló válság és a diplomáciai ügyesség.

Ami a gazdasági fejlődést illeti, a The American Interest úgy véli, ez részben a „szerencsének és az elhelyezkedésnek”, részben a „bölcs döntéseknek” köszönhető.

Az utóbbi években Izrael több földgázmezőre bukkant a Földközi-tenger partjainál, amelyek kiaknázásával energiaszükségleteit fedezni tudja. Ez természetesen hozzájárul a helyi gazdaság fellendüléséhez. Ezen felül pedig olyan mennyiségről van szó, amelyből a zsidó állam exportálni is tud, így nagyobb befolyásra tud szert tenni a nemzetközi színtéren is. Nem véletlen például, hogy javult Törökország és Izrael kapcsolata tavaly, miközben Ankara a nyugati szövetségeseivel összerúgta a port – Recep Tayyip Erdoğan ugyanis szeretne részesedni az izraeli földgázból.

A magazin azt is kiemeli, hogy a zsidó állam megerősödésében nagy szerepet játszik a technológia és az ipari szektorok fejlődése, amelyeket „jó izraeli iskolák, bölcs izraeli stratégák, tehetséges izraeli gondolkodók és üzletemberek építettek fel sok-sok év alatt”. A lap értékelése szerint különösen a helyi kiberbiztonság és infotech-ágazatok támogatása volt jó döntés az ország részéről, amelyek rendkívüli fontossággal bírnak mai világunkban. Az izraeli technológia világhírű lett. Sok ország érdeklődik például a Vaskupola-rendszer iránt – és nemcsak az Egyesült Államok, hanem olyan országok is, mint Kína, India vagy Oroszország. Emellett nem lehet kihagyni Izrael gazdasági sikereiből azokat a területeket sem, amelyek kevesebb figyelmet kapnak korunkban.

Ilyen például az öntözés, a sótalanítás és a száraz termőföld megművelésének technológiája, amelyeket a vízkészletekben nem éppen gazdag ország az elmúlt évtizedekben fejlesztett ki.

Izrael stabilitása a kaotikus Közel-Keleten mindenképp erősíti pozícióját. A lap úgy véli, az ország „pária államból királycsináló” lett az elmúlt években. A térséget számos súlyos konfliktus sújtja, ennek ellenére a hatalmi egyensúly valamennyire változatlan, ami a magazin szerint Izrael szerepének is köszönhető. A zsidó állam – a The American Interest véleménye alapján – olyan hírszerzési és katonai képességekkel rendelkezik, amelyekkel ezt fenn tudja tartani. Magán­beszélgetésekben állítólag arab tisztségviselők is el szokták ismerni, hogy Izrael támogatására van szükség ahhoz, hogy az arab függetlenség fennmaradjon. Olyan együttműködések alakultak ki Izrael és arab országok között, amelyekre eddig még nem volt példa. Szoros kapcsolat jellemző többek között Egyiptommal a Hamasz, az Iszlám Állam és az Iszlám Dzsihád nevű terrorcsoportok elleni küzdelemben. Irán felemelkedése és hatalmi ambíciói is több olyan szövetségest hoztak Izrael számára, amelyekre korábban nem gondolt volna. A Teherántól és a síita győzelemtől tartó szunnita öbölmenti országok közül többen is nyitottak a zsidó állam felé.

Mindezekből is egyértelmű, hogy Izrael mesterfokon tud manőverezni a diplomáciában. „Globális politikai programját hatékony és kifinomult diplomáciai eszközökkel” próbálja elérni, és ebben egyre eredményesebb – állapítja meg az amerikai kiadvány.

A zsidó állam „realista és gyümölcsöző” kapcsolatokra törekszik Oroszországgal is – még akkor is, ha Moszkvának fagyos a viszonya a Nyugattal, Irán viszont a szövetségesének számít. A The American Interest kiemeli még, hogy mélyül a kapcsolat Izrael és India között, valamint hogy komoly diplomáciai áttörések voltak az afrikai országokkal való viszonyában. Az 1967-es háború óta az afrikai országok ellenségesen viszonyultak a zsidó államhoz. Izraelnek azonban több szempontból sem közömbös Afrika – politikai-diplomáciai téren szüksége van olyan országokra, amelyek jelentős szavazói blokkot képviselnek nemzetközi fórumokon, illetve az ENSZ-ben, és így meg tudják akadályozni az Izrael-ellenes intézkedéseket. A fekete kontinens emellett gazdasági szempontból is lényeges: óriási exportpiacot jelent, és nyersanyagforrásokban is gazdag. De Afrika a terrorizmus elleni küzdelemben is fontos színtér Izrael számára.

A magazin elemzése ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a növekvő befolyás ellenére sem rózsás Izrael helyzete. A Hezbollah több tízezer rakétája fenyegeti, ráadásul a libanoni terrorszervezet Irán szíriai sikerei kapcsán még könnyebben tud fegyverekhez jutni. A Gázai övezet terrorcsoportjai is aktívak, és palesztinok is sűrűn követnek el támadásokat izraeli civilek ellen. A Palesztin Hatóság pedig tovább küzd nemzetközi színtéren azért, hogy a zsidó államot delegitimizálja – nem beszélve arról, mekkora kihívást jelent a térség politikai ingatagsága.

Jordániában, Egyiptomban vagy Szaúd-Arábiában a hatalom megdöntése beláthatatlan következményekkel járhat Izrael számára.

Hetek

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑