Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 05. 04.

Izrael elleni egységre szólított fel az iráni elnök Damaszkuszban

2023. 05. 04.

Izrael elleni egységre szólított fel csütörtökön Damaszkuszban Ebrahím Raíszi iráni elnök, aki szíriai látogatásának második napján a térség Izraellel szemben álló milíciáinak parancsnokaival is találkozott.

Raíszi a damaszkuszi elnöki palotában elmondott, az IRNA iráni állami hírügynökség által idézett beszédében elmondta, az iszlám világ, köztük a térség államainak összefogása “felgyorsítaná a cionista rezsim bukását”.

Teherán régóta nyújt anyagi és fegyveres támogatást több, Izrael ellen harcoló palesztin, libanoni és szíriai fegyveres csoportnak.

A milíciák szíriai jelenléte ellen Izrael többször tiltakozott, és az utóbbi években számos légicsapást mért a szíriai hadsereg, valamint e fegyveres csoportok feltételezett állásaira.

Az iráni államfő palesztin tisztségviselőkkel is egyeztetett, a meghívottak “köszönetet mondtak Iránnak a palesztin ellenállás támogatásáért” – közölte a sajtóval Hálid Abdul-Madzsíd, egy Szíriában élő palesztin tisztségviselő.

Raíszi továbbá biztosította a feleket, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom magas rangú parancsnokait, hogy Teherán nem hagy fel a palesztinok támogatásával.

Szíriába érkezése óta Raíszi és szíriai hivatali partnere, Bashar Al-Assad több megállapodást aláírt, köztük az olajkitermelést, a mezőgazdasági szektort és a szabad kereskedelmi zónákat érintő dokumentumokat.

Az AP hírügynökség rámutatott arra, hogy az iráni államvasutak régóta szeretné vonalait Irakon át a szíriai Lattakia kikötőjéig kiépíteni, a vállalkozás a damaszkuszi kormány bírálói és a teheráni rezsim ellenfelei Irán politikai befolyásának növelésére szolgálna.

Teherán Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja a 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban. Irán és Oroszország katonai és gazdasági segítségével Damaszkusz visszaszerezte az ellenőrzést az ország nagy része fölött, Raíszi pedig szerdán azt mondta, a damaszkuszi vezetés “győzelmet aratott a polgárháborúban”.

A polgárháború kitörése óta Raíszi az első iráni államfő, aki Szíriába látogat. Bashar Al-Assad tavaly májusban járt Iránban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑