Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2022. 03. 14.

Izrael elnöke: El kell fogadni Putyin feltételeit

2022. 03. 14.

Még a múlthét kedden egyeztetett telefonon Ukrajna és Izrael elnöke, amely során Bennett azt javasolta Zelenszkijnek, hogy fogadja el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a háború befejezésére tett ajánlatát – közölte egy ukrán kormánytisztviselő – írta meg a Liner.

A forrás azt állította, hogy a telefonhívást Bennett kezdeményezte. „Az ön helyében én a népem életére gondolnék, és elfogadnám az ajánlatot“ – mondta Bennett.

A jelentés szerint az ukrán elnöknek és embereinek nem tetszett a tanács, és azonnal elutasította a javaslatot. A válasza rövid és velős volt: „Hallottam“.

„Bennett azt mondta, hogy adjuk meg magunkat. Nem áll szándékunkban ezt megtenni. Tudjuk, hogy Putyin ajánlata csak a kezdet“ – idézi a névtelen tisztviselőt a The Jerusalem Post.

Az elmúlt két hétben, és különösen Bennett moszkvai látogatása óta a miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium azt állítja, hogy Izrael közvetítési erőfeszítései még óvatosabb és kiegyensúlyozottabb megközelítésre kényszerítik őket. Ezt az üzenetet csendben továbbították Zelenszkij hivatalának is.

A tisztviselő azt is elmondta, hogy Izrael arra kérte Ukrajnát, hogy ne kérjen több katonai és védelmi támogatást, mert egy ilyen kérés árthat a közvetítési erőfeszítéseknek.

A tisztviselő szerint azonban Zelenszkij hivatala nem látja a közvetítés eredményeit. Azt mondta, hogy Bennett nem annyira közvetít, mint inkább postaládaként funkcionál, és csak üzeneteket továbbít a két fél között. Szerinte a közvetítőnek meg kell próbálnia kompromisszumot kötni a két fél között, és saját ajánlatokat kell tennie.

„Nincs szükségünk postaládára. Van belőle elég. Ha Bennett semleges akar lenni és közvetíteni akar, akkor elvárnánk, hogy kijelöljön valakit, aki éjjel-nappal dolgozik rajta, és megpróbál kompromisszumot elérni“ – jegyezte meg a forrás.

Ukrán tisztviselők úgy vélik, hogy Bennett részvétele a diplomáciai erőfeszítésekben abból fakad, hogy nem akar egyértelműen állást foglalni az orosz invázióval kapcsolatban, mert attól tart, hogy az árt Izrael Oroszországgal való kapcsolatainak.

Ezzel szemben ma megjelent egy tweet Zelenszkij egyik tanácsadójától, aki azt állítja, hogy ilyen mondat nem hangzott el az izraeli elnök szájából, és azt állítja, hogy Izrael szeretné elérni, ha Oroszország reálisabban értékelné az eseményeket.

“Ez katonai és politikai okokból lehetetlen. Izrael éppen ellenkezőleg, arra ösztönzi Oroszországot, hogy reálisabban értékelje az ügyeket” – írja Podoljak.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑