Közel-Kelet

2018. 06. 28.

Izrael és Szaúd Arábia vasúti összeköttetést tervezA Shehab News Agency izraeli tudósítói szerint Izrael és Szaúd Arábia közös vasútvonalat tervez. Mégpedig egy Rijádot és Haifát összekötő vasútvonalat. A hírügynökség szerint a cionista állam hírközlési minisztere Yisrael Katz bemutatott egy térképet a leendő vasútvonal tervéről.

Az izraeli hírközlési minisztérium azonban titkosan kezeli a két országot összekötő útvonal terveit. A vasútvonal építésének bejelentését 2019-re tervezik, melyet majd az ,,évszázad egyezményének,, neveznek el.

Yisrael Katz már tavaly áprilisban előállt ezzel a tervvel, ugyanis remélik, hogy a tervezett útvonal áthalad majd Jordánián. Szerinte ugyanis Jordánia gazdasága számára is hasznos, ha rajta keresztül fut az útvonal, mely összeköti a Földközi tenger térségét az Öböl menti arab államokkal. A vasút terveit Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megmutatta az amerikai kormány küldöttségének, akik nemrég látogatást tettek Izraelben.

Az izraeli-szaúdi vasútvonallal kapcsolatban azonban felmerül az a kérdés, hogy az arab államok és az iszlám világ mit fog szólni ahhoz, hogy a legnagyobb ellenségeik a cionisták beteszik a lábukat oda, ahol az iszlám két legszentebb helye Mekka és Medina található. Hiszen sokan arra is rossz szemmel néznek, hogy a szaúdi uralkodó család közeledik ahhoz a terrorista államhoz, mely megszállás alatt tartja Palesztinát és az iszlám harmadik legszentebb helyét az Al-Aqsa mecsetet.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com