Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2018. 06. 28.

Izrael és Szaúd Arábia vasúti összeköttetést tervez

2018. 06. 28.

A Shehab News Agency izraeli tudósítói szerint Izrael és Szaúd Arábia közös vasútvonalat tervez. Mégpedig egy Rijádot és Haifát összekötő vasútvonalat. A hírügynökség szerint a cionista állam hírközlési minisztere Yisrael Katz bemutatott egy térképet a leendő vasútvonal tervéről.

Az izraeli hírközlési minisztérium azonban titkosan kezeli a két országot összekötő útvonal terveit. A vasútvonal építésének bejelentését 2019-re tervezik, melyet majd az ,,évszázad egyezményének,, neveznek el.

Yisrael Katz már tavaly áprilisban előállt ezzel a tervvel, ugyanis remélik, hogy a tervezett útvonal áthalad majd Jordánián. Szerinte ugyanis Jordánia gazdasága számára is hasznos, ha rajta keresztül fut az útvonal, mely összeköti a Földközi tenger térségét az Öböl menti arab államokkal. A vasút terveit Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megmutatta az amerikai kormány küldöttségének, akik nemrég látogatást tettek Izraelben.

Az izraeli-szaúdi vasútvonallal kapcsolatban azonban felmerül az a kérdés, hogy az arab államok és az iszlám világ mit fog szólni ahhoz, hogy a legnagyobb ellenségeik a cionisták beteszik a lábukat oda, ahol az iszlám két legszentebb helye Mekka és Medina található. Hiszen sokan arra is rossz szemmel néznek, hogy a szaúdi uralkodó család közeledik ahhoz a terrorista államhoz, mely megszállás alatt tartja Palesztinát és az iszlám harmadik legszentebb helyét az Al-Aqsa mecsetet.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑