Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 07. 31.

Izrael iráni célpontokat támadott Irakban

2019. 07. 31.

A londoni székhelyű arab nyelvű Asharq Al-Awsat újság kedd reggel megjelent riportja nyugati diplomáciai forrásokat idézve azt állította, hogy Izrael júliusban kétszer is támadást hajtott végre iráni célpontok ellen Irakban.

Az Izraeli Védelmi Erők egyelőre nem kommentálta a hírt, bár ritkán reagál külföldi média jelentésekre.

A riport szerint az első támadást “egy izraeli F-35-ös” hajtotta végre július 19-én egy rakétatárolót célozva egy síita katonai bázison Bagdadtól északkeletre.

A támadást követően a szaúdi székhelyű al-Arabiya arról számolt be, hogy a légicsapásnak, melyre nem sokkal azt követően került sor, hogy iráni ballisztikus rakéta szállítmány érkezett teherautókba rejtve, halálos áldozatai is vannak az Iráni Forradalmi Gárda és a Hezbollah tagjai részéről.

Az iraki hadsereg pedig azt nyilatkozta, hogy egy iraki katona meghalt és két iráni megsérült, hozzátéve, hogy a támadást egy pilótanélküli drón hajtotta végre. Az Egyesült Államok tagadta, hogy köze lenne az incidenshez. Iraki és iráni források Izraelt tették felelőssé a légicsapásért.

A második állítólagos izraeli támadásra vasárnap került sor az Ashraf-táborban, 40 kilométerre Bagdadtól és 80 kilométerre az iráni határtól.

A lapnak nyilatkozó források szerint a támadás a bázison tartózkodó iráni tanácsadókat és egy Iránból frissen érkezett ballisztikus rakéta szállítmányt célzott.

Az Ashraf-tábor az egyik legnagyobb katonai támaszpont Irak keleti részén, több mint 4000 katonával és földalatti létesítményekkel, amelyek rakétákat, tankokat és más fegyvereket tárolnak.

A lapban idézett nyugati diplomaták azt állították, hogy Izrael kiszélesítette az Irán elleni támadásait Szíriában és Irakban.

A jelentés szintén említett egy múlt héten végrehajtott  izraeli légicsapást Szíriában, mely három szíriai és hat iráni katona  halálát okozta.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Köztpontja múlt héten azt nyilatkozta, hogy az izraeli lövedékek “Iránhoz és Iránhoz hű milíciáikhoz tartozó katonai pozíciókat és hírszerzési létesítményeket” céloztak Daraa és Kuneitra tartományokban.

A cionista állam hosszú ideje aggodalmát fejezi ki Teherán növekvő katonai jelenléte miatt a határ közelében. Izraeli repülőgépek több száz légicsapást hajtottak végre az évek során a háború sújtotta országban, hogy megakadályozzák a fejlett fegyverek célba juttatását a libanoni Hezbollah szervezethez.

Irakban végrehatott izraeli támadásra azonban az 1981-es nukleáris reaktor  bombázása óta nem volt példa.

Josszi Cohen, a Moszad hírszerző szolgálat vezetője múlt hónapban azt mondta, Izrael „nem engedheti, hogy Szíria az iráni erők vagy ellenünk dolgozó erők terepévé váljon. Nem engedhetjük, hogy Szíria logisztikai bázissá váljon a Hezbollah-nak és Libanonnak szánt fegyverek mozgatásához.”

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑