Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 12. 07.

Izrael ismét rakétákkal lőtte Damaszkuszt (képek, videó)

2016. 12. 07.

Párhuzamban a Szíriai Arab Hadsereg előrenyomulásával Aleppoban szerda hajnalban az izraeli hadsereg ismét a szír fővárost támadta föld-föld rakétákkal – közölte a Russia Today.

A szíriai kormány  szerint az izraeliek föld-föld rakétákkal támadtak az elnöki palota közelében lévő repülőtérre. A támadás az elnöki palota közelében lévő Mezzeh katonai repülőteret érte.  -erősítette meg a szíriai állami hírügynökség (SANA)

.

Szerdán éjjel háromkor több rakéta csapódott be a Damaszkusz szélén lőv katonai repülőtérre. A támadás jelentős kárt okozott a kifutópályákon, illetve a szíriai hadsereg 4. ezredének központjában. A hírek szerint az elnöki palotába nem csapódott be egyetlen rakéta. A szíriai kormány szerint az izraeliek a támadással az iszlamista terroristákat támogatják. A közösségi médiában is előkerültek felvételek az incidensről, hangos robbanások és tűz tapasztalható ezeken. Egy héttel ezelőtt, november 30-án is történt hasonló támadás, akkor az izraeli légierő két rakétát lőtt Damaszkuszra, a célpont egy Libanonba tartó fegyverszállítmány volt, amelyet feltehetőleg a szíriai kormány szövetségesének számító Hezbollah libanoni  szervezetnek szántak. Akkor nem sérült meg senki, egyelőre a mostani támadásról pontos adatok még nincsenek, de az első jelentések szerint több ember is megsérült.

Oroszország október elején Sz–300 típusú légvédelmi rakétarendszert telepített Szíriába. Izrael akkor megállapodást kötött az oroszokkal arról, hogy ezekkel nem veszik célba az izraeli vadászgépeket. Ezért cserébe Izrael vállalta, hogy csak a Hezbollahhoz köthető célpontokat támad meg, Assadhoz köthetőeket nem. Korábban februárban hajtottak végre Hezbollah-fegyverszállítmányt célzó támadást az izraeliek, akik sosem tagadták – de nem is erősítették meg –, hogy bevetéseket hajtanának végre a szíriai légtérben.

A szíriai háború kitörése óta Izrael több közel kéttucat alkalommal hajtot végre katonai akciókat Szíria területén. A támadások többsége Damaszkuszt és Dél-Szíriát érintette, ahol az elmúlt időszakban egyre jobban kiszorultak az iszlamista fegyveresek.

Orientalista.hu – Sinoda (SANA, RT, MNO)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑