Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 05. 25.

Izrael ismét sikertelenül mért légicsapást szíriai célpontokra

2018. 05. 25.

Izraeli légierő légicsapást mért csütörtökön a szíriai hadsereg és szövetségese, a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveres szárnyának állásaira Homsz közép-szíriai tartomány területén.  A szíriai légvédelem visszaverte a támadást. 

Több robbanást is lehetett hallani a tartomány keleti felében közöltea a SANA szíriai állami hírügynökség. A támadás célpontja az al-Dabaa repülőtér és környéke volt, ahol feltételezhetően a Hezbollah és a szíriai kormányhoz hű helyi és külföldi harcosok állomásoznak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadás követelt-e áldozatokat.

A Szíriai Légvédelem több ellenséges rakétát fogott el, amelyek az Al-Dabaa légi bázis felé repültek. A rakétákat libanoni légtérből lőtték ki. A semlegesítésük a légi bázis közelében történt. Több rakéta eltért a pályájától és a bázis körüli üres területeken esett le, hallható robbanásokat okozva. Egy rakéta a bázis peremén lévő raktárépületbe csapódott.

A SANA szíriai állami hírügynökségnek nyilatkozó katonai források szerint a légvédelem visszaverte a támadást, megakadályozva, hogy a rakéták célba érjenek.

A Szíriai Légvédelem egyetlen nagy hatótávolságú SZ-200VE elhárító rakétát lőtt ki a libanoni légtérben lévő ellenséges kötelékre, továbbbi részlet nem ismert. Egy tárgy a szíriai-libanoni határkörzetben esett el, ezt sokan ellenséges repülőgépnek tartják, azonban az ellenséges gépek soha nem jöttek ilyen közel a szíriai légtérhez. A lezuhant tárgy leginkább a kilőtt SZ-200 rakéta egyik gyorsító fokozata lehet.

Néhányan megkérdezhetik, miért fogna el egy rakéta bármit is, ha a többit már leszedték. Ez a harcszabályzaton múlik. A rakéta pályáját a Szíriai Légvédelem rendszeri számítják ki. Ezek a rendszerek a legszámottevőbb fenyegetés elhárítását végzik. Az ellenség válaszul több rakétát lő ki, amelyekből nem mind a szándékozott célokra lett elindítva.

A Reuters brit hírügynökség az esettel kapcsolatosan megkereste az izraeli hadsereg egyik szóvivőjét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni. Az izraeli légierő az utóbbi években többször is csapást mért olyan szíriai célpontokra, például az Irán támogatását élvező Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányokra vagy katonai állásokra, amelyek a zsidó állam szerint potenciális fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára.

Korábban a SANA a nap folyamán egy meg nem nevezett katonai vezetőre hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapást mért csütörtök hajnalban a szíriai kormányhadsereg állásaira az ország keleti, sivatagos részén. A hírt – amelyről a Hezbollah katonai hírszolgálata is beszámolt – a Pentagonban nem erősítették meg.

Orientalista.hu – Zenobia  – Szíriai Arab Hadsereg (MTI, SANA)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑