Cadmus fordítás Cadmus

Izrael ismét több palesztin otthont rombolt le Ciszjordániában

2016. 02. 02.

Izraeli erők kedden több palesztin lakóépületet is leromboltak a megszállt Ciszjordániában, al-Khalil (Hebron) város déli részén.

Egy a megszállt palesztin területeken működő polgárjogi civil szervezet arról számolt be, hogy ma eddig összesen 24 épületet dózeroltak le Khirbet Jenbah faluban és körülötte, a több falut is tömörítő Musafir Jenbah területén.

Helyi szemtanúk beszámolója alapján az izraeliek körülbelül helyi idő szerint reggel hét órakor érkeztek. Nidal Younes, a helyi falusi tanács vezetője azt mondta, 12 palesztin család és összesen 80 ember vált hajléktalanná a bontási műveletek eredményeként.

Emberi jogi csoportok a palesztinok kitelepítésének a régióban való hosszú kampányára azt mondták, hogy teljes egészében törvénytelen, már csak azon tény miatt is, hogy Izrael nem hozhat létre katonai zónát egy megszállt területen.

A helybeliek, akiknek a legtöbbje mostanra barlanglakóvá vált, azt mondják, hogy már jóval azelőtt ott éltek őseik azon a területen, mielőtt Izrael megszállta volna 1967-ben Ciszjordániát.

Izraeli tisztviselők megerősítették, hogy valóban folytatták az otthonok lerombolását, azt állítva újból, hogy egy katonai övezeten belül építették fel az épületeket és a napelemeket, amelyet ezért illegálisnak ítéltek.

Később jelentések arról számoltak be, hogy az Izraeli Legfelsőbb Bíróság elrendelte a palesztin házak lerombolásának legalább február 9-éig való beszüntetését. A bíróság határozott az ügyben, de a párbeszéd a helyi lakosok és az izraeli hadsereg között az utóbbi napok során félbeszakadtak.

Egy a megszállt területeken működő civil szervezet forrásai szerint több mint ezer embert érinthet a palesztin otthonok lerombolásának új hulláma, amely során körülbelül 10 falu számíthat hasonló sorsra.

Orientalista.hu  – (Press Tv, persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑