Cadmus fordítás Cadmus
Izrael Reuters Suhaib Salem

2017. 02. 24.

Izrael megakadályozza az európai képviselőknek, hogy bejussanak a Gázai-övezetre

2017. 02. 24.

Az izraeli hatóságok február 22.-én szerdán megakadályoztak 5 európai képviselőt abban, hogy bejussanak a már 10 éve ostromlott Gázai-övezetbe.

Az Európai Parlament ciprusi képviselője Nyuklas Celikiotis, azt nyilatkozta: „Az izraeli hatóságok megtagadták az Európai Parlament küldöttségének belépését, ez elfogadhatatlan.”

A nyilatkozat alapján 2011 óta már többször is megakadályozták, hogy küldöttség meglátogassa az ostromlott Gázát – (AFP nyomán).

A nyilatkozat elítélte a folyamatos elutasítást, és kérdést intézett Izrael felé: „Mi van ott, hogy el kelljen rejteni előlünk?”

A Gázai-övezet bejáratait Rafah (az övezet déli határátkelőhelye Egyiptommal) kivételével jelenleg Izrael ellenőrzi.

Az izraeli Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó és az izraeli hadsereg koordinálásáért felelős adminisztráció a maga részéről azt az írásos választ adta a „France Presse” ügynökségnek, hogy „a parlament tagjai nem tartoznak azok közé, akik beléphetnek az övezetbe.”

Az adminisztráció azt állította: az izraeli politika lehetővé teszi a szakembereknek, hogy mozogjanak Izrael és a Gázai-övezet között, hogy fejlesszék a gazdaságot és az infrastruktúrát, valamint a Palesztin Hatóság vagy Izrael által felhatalmazott külföldi diplomatáknak is.

Celikiotis úgy látja, hogy „ezek a magyarázatok elfogadhatatlanok”, felszólítva „a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást a tel-avivi kormányra, hogy szüntesse meg Gáza ostromát”.

Az Európai Parlament küldöttsége az újjáépítési erőfeszítésekre lett volna kíváncsi ott, amely ellen 2008 óta 3 háborút vívott az izraeli hadsereg.

Izrael szárazföldi, tengeri és légi blokád alá helyezte 2006 júniusában Gázát, miután elraboltak egy izraeli katonát. A blokádot 2007-ben pedig még jobban megerősítették, mikor a Hamász átvette az uralmat a Gázai-övezet felett.

Gáza egyetlen kivezető útját a külvilágba, a rafahi átkelőhelyet Egyiptom leállította, és csak időközönként nyitja meg.

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑