Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 01. 21.

Izrael megpróbálja elzáratni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság pénzcsapjait

2015. 01. 21.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ismét abszurdnak nevezte, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze előzetes vizsgálatot indított a palesztin területeken történt esetleges háborús bűnök ügyében. Izrael válaszul a bíróság költségvetésének megnyirbálásáért lobbizik – értesült az izraeli média vasárnap.

 A Mááriv című újság úgy tudja, hogy a vasárnap kétnapos hivatalos látogatásra Jeruzsálembe érkező Abe Sindzó japán miniszterelnökkel az előzetes napirenden szereplő gazdasági kérdések mellett arról is tárgyalni fog az izraeli vezetés, hogy csökkentse az ICC-nek nyújtott japán pénzügyi támogatást.

 Avigdor Liberman külügyminiszter vasárnap a közszolgálati rádióban kijelentette: “egyszerűen arra fogjuk kérni barátainkat Kanadában, Ausztráliában és Németországban, hogy állítsák le a bíróság pénzelését”.

 “Ez a szervezet senkit sem képvisel, ez egy politikai intézmény” – mondta Liberman. “Számos ország van, – már folytattam erről telefonbeszélgetéseket – amely szintén úgy véli, hogy nincs létjogosultsága ennek a szervezetnek” – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu szombat este szintén tovább ostorozta döntése miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot. “Abszurd, hogy a palesztin terroristák, akik rutinszerűen követnek el sokszoros háborús bűnöket, vádakat nyújtsanak be Izraellel szemben” – mondta.

A Hamász szombaton bejelentette, hogy kész “jelentések és dokumentumok ezreit” az ICC rendelkezésére bocsájtani, amelyek jelzik, hogy “Izrael szörnyű bűnöket követett el Gáza ellen”.

 Válaszul Netanjahu kijelentette, hogy “nem lenne meglepve, ha az Iszlám Állam, az al-Kaida és a Hezbollah is követnék a Hamász példáját”. Az előzetes vizsgálatról szóló döntés “különösen nevetséges annak fényében, hogy Izrael jogosan védte magát palesztin terroristák ellen” – tette hozzá az izraeli miniszterelnök.

A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlapnak ugyanakkor azt nyilatkozta a Palesztin Hatóság egy meg nem nevezett tisztviselője, hogy Rámalláh hajlandó lenne visszavonni a Hágában benyújtott vádakat, köztük elsőként a telepesek terjeszkedésének nemzetközi törvényeket megszegő ügyét, amennyiben Izrael leállítja az építkezéseket Ciszjordániában. A honlap értesülése szerint ezt jordániai és egyiptomi közvetítéssel megüzenték Jeruzsálemnek.

A Mahmúd Abbász elnök bizalmasának nevezett forrás szerint ha Izrael nem folyósítja a hágai bírósághoz fordulás miatt befagyasztott palesztin vámbevételeket, akkor Rámalláh leállítja a biztonsági együttműködést. Első lépcsőben nem fognak el több terrorgyanús személyt izraeli titkosszolgálati információk nyomán, hanem csak azokat tartóztatják le, akiket ők maguk ítélnek veszélyesnek.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑