Cadmus fordítás Cadmus

Izrael nem engedi szabadon az éhségsztrájkoló palesztin újságírót

2016. 01. 28.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság visszautasította Mohammed al-Qiq palesztin újságíró szabadon engedését, aki már több, mint két hónapja éhségsztrájkol, nem törődve egyre romló egészségi állapotával – írja a PressTV.

Qiq egy kétgyermekes palesztin családapa, akit tavaly november 21-én helyeztek őrizetbe a ciszjordániai Ramallah-ban, az izraeli Sin Bét belső ügyekkel foglalkozó titkosszolgálat vádja alapján. A férfit terrorgyanús tevékenységgel vádolják, minden bizonyíték nélkül.

Az Addameer plesztinjogi szervezet jelentése szerint az újságíró november 25-e óta visszautasít minden ételt, ezzel tiltakozva az „adminisztratív örizetbevétel” gyakorlata, valamint a kínzások ellen, melyeket a kihallgatások során elszenvedett.

Az adminisztratív őrizetbevétel az izraeli jognak egy olyan része, mely lehetővé teszi az izraeli hatóságoknak, hogy börtönbe zárjanak palesztinokat hat hónapra, mindenféle tárgyalás, ítélet vagy bírósági végzés nélkül. Az őrizetbevételi parancs megújítható a hat hónap leteltével, meghatározatlan időre.

Qiq már többször volt figyelmeztetve, hogy amennyiben az éhségsztrájkot folytatja, szervei bármelyik pillanatban felmondhatják a szolgálatot, de ő egyelőre ezzel nem törődik. Jawad Bolous, a férfi ügyvédje viszont amiatt panaszkodik, mert a Legfelsőbb Bíróság titkosított anyagokkal dolgozik, melyeket a védelem nem ismerhet, így esélye sincs a védence felmentését elérni, és a börtönből való kiengedési kérelmét is mereven elutasítják, harmadszori próbálkozás után is.

Az Európai Unió szerdán bejelentette, hogy különösképpen aggódik az újságíró egészségéért.

Mohammad al-Qiq egyébként nem első alkalommal van börtönben: 2003-ban egy hónapig, 2004-ben pedig egy évig volt börtönben, azzal a váddal, hogy kapcsolatot tartott fenn a Hamasszal. 2008-ban pedig azért volt 16 hónapig büntetőintézményben, mert „nem elfogadható viselkedést” tanúsított a ciszjordániai Birzeit Egyetem tanácsában.

A Hamasz kibocsátott egy közleményt, melyben olyan súlyos válaszcsapásokkal fenyeget, amilyet Izrael soha el nem tudott volna képzelni, amennyiben a palesztin újságíró meghal.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑