Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2018. 10. 09.

Izrael oktatási minisztere lelövetné a határsértő palesztin gyerekeket

2018. 10. 09.

Naftali Bennett oktatási miniszter azt mondta hétfőn, hogy ha ő lenne a védelmi miniszter, utasítaná az izraeli hadsereget, hogy lőjön le és öljön meg minden palesztin arabot, aki határsértést követ el a Gázai övezetből, vagy Molotov-koktélt szállító léggömböket küld a határ menti izraeli közösségek felé. – közölte az  Újkelet nevű izraeli-zsidó hírportál.

A Zsidó Otthon párt vezetője a katonai rádióban és a Tel Aviv-i Nemzetbiztonsági Intézetben tartott beszédeiben elmondta, hogy nem elég, amit Izrael Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia) tesz a terrorcselekmények megakadályozására, azt állítva, a hadsereg 102 terrorista otthonának bontását készítette elő, amelyek még mindig állnak.

“Le kell rombolni a terroristák otthonát. Nem feltérképezni, lerombolni,” -mondta Bennett kritizálva Avigdor Liberman védelmi minisztert.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap razziát tartott a támadás elkövetője, Ashraf Walid Suleiman Na’alowa otthonában, és feltérképezte az épületet a bontási munkálatok előkészítéseként.

A palesztin férfi a támadás után elmenekült a helyszínről, az izraeli csapatok nagy erőkkel keresik.

Bennett arról is beszélt, hogy az államnak véget kell vetnie a Palesztin Hatóság mártírokat finanszírozó intézkedéseinek, azt állítva, hogy Na’alowa családja novembertől kezdve havi 15000 sékel (kb. 1,6 millió Ft.) anyagi támogatásban fog részesülni.

A katonai rádió kérdésére, hogy mit csinálna másként, ha ő lenne a védelmi miniszter Bennett azt válaszolta, hogy mindent.

“Nem hagynám, hogy terroristák minden nap átlépjék a határt Gázából… de ha megtennék, agyon kéne lőjük őket. Gázai terroristáknak nem lenne szabad behatolniuk Izraelbe… mint ahogy Libanonban, Szíriában vagy bárhol másutt, agyon kell lőjük őket.”

“Ha valaki tűzveszélyes léggömböket küld Gázából, agyon kell lőnünk… Nem foglalkoztunk a problémával, amikor még kicsi volt. Mára több ezer sárkányt küldtek át. Végül megtesszük, amit meg kellett volna tennünk fél évvel ezelőtt.”

Arra a kérdésre, hogy kiadná-e ugyanezt a parancsot a határsértést elkövető gázai gyerekekre is, Bennett azt válaszolta:

 “Ők nem gyerekek, hanem terroristák. Ne áltassuk magunkat. Láttam a képeket.”

Az izraeli-palesztin konfliktus rendezésével kapcsolatban azt mondta, hogy Izraelnek nem lenne szabad további területi engedményeket tenni az araboknak.

“Én nem adnék egy centiméterrel sem többet az araboknak. Ejtenünk kell azt az elképzelést, hogy ha több területet adunk nekik, a világ szeretni fog minket. A védelmi miniszter kész feladni Nokdimot, a lakóhelyét, egy Palesztin államért. Én nem állok készen erre.”

Liberman pártja elutasította Bennett kritikáit, mondván az oktatási miniszter politikai játszmát űz az izraeli polgárok biztonságának kárára.

A gázai-izraeli határon március 30 óta feszült a hangulat a Hamász szervezet vezette Hazatérés Menete tüntetések miatt.

Az erőszakos tüntetések az elmúlt hetekben fokozódtak, a heti egyszeri alkalom szinte napi rendszerességű eseménnyé vált. Az állítólagos közvetett tűzszüneti tárgyalások stagnálása Izrael és a Hamász között, a Gázai övezet soha nem látott mélységbe süllyedő humanitárius helyzete, valamint a Palesztin Hatóság és a Hamász közötti megbékélési tárgyalások kudarca mind növelik a feszültséget.

Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑