Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 12. 16.

Izrael rakétákkal lőtt szíriai célpontokat

2021. 12. 16.

Izrael rakétákat lőtt ki dél-szíriai célpontokra, a lövedékek többségét a légvédelem megsemmisítette, egy szíriai katona meghalt – jelentette csütörtökön az arab ország állami hírügynöksége.

A SANA közlése szerint a légicsapások nyomán kisebb anyagi kár keletkezett. A tájékoztatásból nem derült ki, hova csapódtak be a rakéták. A helyi források szerint az izraeli hadsereg az általuk megszállás alatt lévő Golán-fennsíkról indították a rakétatámadást.

A Szíriai Arab Hadsereg közleménye szerint a rakéták többségét a szíriai légvédelem megsemmisítette.

 

Az Izraeli Fegyveres Erők sok száz hasonló légi támadást hajtottak végre a Szíriai Arab Köztársaság területén az elmúlt évtizedben, több tucatot az elmúlt hetekben. Habár a Tel-Avivban székelő kormány ritkán ismeri be az agressziókat, folyamatosan kritizálja az irániak jelenlétét Szíriában, valamint a Hezbollah mozgalommal kapcsolatba hozható fegyveresek ottlétét, akik a Dél-Libanonban működő politikai párt és fegyveres szervezet tagjai.

Mindkét fél aktívan támogatta a szíriai kormányt a vahhabita és iszlamista militánsok elleni harcban úgy, ahogy Oroszország tette, Szíria legfontosabb katonai szövetségese.

Nyugati hírszerzési források szerint Izrael “árnyékháborút” folytat Szíriában az iráni befolyás gyengítése érdekében.

Orientalista.hu – Zenobia ( Russia Today, MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑