Cadmus fordítás Cadmus

Izrael szerint a Hamasz akár 1000 rakétát is képes kilőni naponta Gázából

2019. 05. 15.

Izraeli illetékesek szerint a Hamasz palesztin ellenálló szervezet a Gáza övezetben már ugyanolyan veszélyt jelent az izraeliekre mint a libanoni Hezbollah, mégpedig a rakétáik számát tekintve.

A Walla nevű izraeli híroldal katonai forrásokra hivatkozva kijelentette, hogy a Hamas és az Iszlám Dzsihád akár 1000 rakétát is képes kilőni naponta egy jövőbeli konfliktus esetén.

Ez a szám azonban sokkal magasabb annál a 700 rakétánál, melyet a Hamas két nap alatt kilőtt Izraelre a pár napja véget ért konfliktus során. Azonban ez a mennyiségű rakéta már elég volt ahhoz, hogy túlterhelje az izraeli rakéta védelmi rendszert és Benjamin Netanjahut rákényszerítse egy újabb tűzszünet elfogadására.

Az izraeli hadsereg déli parancsnokságának vezetője Herzi Halevi tábornok szerint a veszélyt nem csupán a rakéták jelentik. Elmondása szerint csapatai fel vannak készülve minden féle fegyver elleni harcra, mint például a Kornet típusú harckocsi elhárító rakéta, vagy drónok ellen. A Hamas ugyanis az utóbbi konfliktus során első alkalommal vetett be drónokat az izraeli hadsereg ellen. A Hamas egyik drónja ugyanis megtámadott egy izraeli katonai konvojt, azonban a veszteségeikről nem adtak tájékoztatást.

Az izraeli média már be is jelentette, hogy a cionista kormány falat kíván építeni a Gáza övezet határára, hogy megakadályozzák az ellenük irányuló rakéta támadásokat. A mostani konfliktus alkalmával ugyanis a palesztin ellenállás Kornet rakétával kilőtt egy izraeli páncélozott katonai járművet.

Az utóbbi konfliktus során ugyanis az izraeli légierő több mint 350 célpontot támadott a Gáza övezetben, melynek során 27 palesztin vesztette életét. Erre válaszul a palesztin ellenállás több mint 700 rakétát lőtt ki Izraelre. Az izraeli sajtó ki is jelentette, hogy meglepte őket a palesztin rakéták ereje és hatótávolsága.

,,Ami meglepett minket a palesztin rakétákkal kapcsolatban a két napos háború során az a pusztító erejük.,,

A Hamas és az Iszlám Dzsihád rakétái ugyanis nagy pontossággal találták el a célpontjaikat. Ráadásul az Iszlám Dzsihád katonai szárnya, az Al-Quds brigádok saját fejlesztésű rakétákat használt a konfliktus során. Az ellenálló csoport bemutatott egy videót, melyen az látható, hogy Badr-3 típusú rakétájukkal egy Ashkelon városában lévő célpontot támadnak, mely 50 kilométerre délre található Tel Avivtól. A rakétájuk egy 250 kilogrammos robbanófejjel volt felszerelve a korábbi 40 kilogrammos robbanófejekkel szemben.

Az Al-Quds brigádok szerint ami majd ez után következik az sokkal nagyobb lesz.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑