Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 08. 27.

Izrael szerint az Iszlám Állam hasznos szervezet

2016. 08. 27.

Izraeliek nyilvánosan elismerték a Desnek (ISIL, ISIS) nyújtott támogatásukat, azáltal, hogy azt javasolják a nyugati államoknak, hogy ne pusztítsák el a terrorista csoport, mert az egy “hasznos eszköz” Irán, a Hezbollah és Szíria ellen az általuk végrehajtott bűncselekményen keresztül, ami biztonságot hozhat Izraelnek.

Az agytröszt intézet szerint, amely szerződéses munkát lát el a NATO-nak és az izraeli kormánynak, a Nyugatnak nem lenne szabad elpusztítania a Daest, azt a fasiszta szélsőséges csoportot, amely népirtást és a kisebbségi csoportok közt etnikai tisztogatás végez Szíriában és Irakban, továbbá számos terrorista műveletet hajtott végre még az európai államokban is, köztük Franciaországban és Belgiumban.

Miért? Az úgynevezett Iraki és Levantei Iszlám Állam (Daes) “hasznos eszköz lehet Irán, a Hezbollah, Szíria és Oroszország aláásására” állítja az agytröszt intézet igazgatója.

“Az ISIL (Daes) folyamatos létezése egy stratégiai célt szolgál”, írta Efraim Inbar “Az Iszlám Állam megsemmisítése egy stratégiai hiba” (The Destruction of Islamic State Is a Strategic Mistake) című, augusztus 2-án közzétett tanulmányában.

Azzal, hogy együttműködik Oroszországgal a népirtó szélsőséges csoport elleni harcban, az Egyesült Államok “stratégiai ostobaságot” követ el, mivel “a Moszkva-Teherán-Damaszkusz tengely erejét növeli”, érvelt Inbar.

“A Nyugatnak az ISIL (Daes) további meggyengítésének lehetőségeit kellene keresnie, de nem a megsemmisítését”, hangsúlyozta, hozzátéve: “Az ösztönös meglátásokkal ellentétben egy gyenge ISIL kívánatosabb, mint egy megsemmisített ISIL.”

Inbar egy befolyásos izraeli tudós, a Begin-Szadat Stratégiai Tanulmányok Központjának az igazgatója, és elmondása szerint az ő küldetése, hogy előrevigye a “realista, konzervatív és cionista menetrendet Izrael számára a biztonság és a béke keresése során”.

Tanulmányában Inbar azt sugallja, hogy jó ötletnek tartja a Szíriában folyó háború meghosszabbítását, amely már eddig is szörnyű pusztításokat végzett az országban, megölt több százezer embert, miközben a lakosságnak több mint a fele elhagyni kényszerült otthonát.

Azon elmélet kapcsán, hogy a Daes legyőzése sokkal stabilabbá tenné a Közel-Keletet, Inbar azt állítja: “A stabilitás önmagában nem érték. Csak akkor kívánatos, ha az érdekeinket szolgálja”.

Inbar egy sor elismeréssel büszkélkedhet. Tagja volt az izraeli Nemzeti Tervezési Tanács politikai stratégiai bizottságának, valamint az izraeli katonai történeti osztály akadémiai bizottságának és elnöke volt az Oktatási Minisztérium nemzetbiztonsági oktatással foglalkozó bizottságának.

Egy igen tekintélyes tudósnak számít, miután az alábbi egyetemeken tanított, illetve tartott előadásokat: Johns Hopkins, Georgetown, Harvard, MIT, Columbia, Oxford és a Yale. Továbbá Inbar tudósként dolgozott a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontban (Woodrow Wilson International Center for Scholars) és kinevezték Manfred Wörner NATO munkatársként.

Néhány nappal azután, hogy Inbar tanulmánya megjelent, David M. Weinberg, a Begin-Sadat Központ közügyekkel foglalkozó igazgatója írt egy hasonló témájú anyagot “Az ISIL-t meg kellene szüntetni?” címmel az Israel Hayom-ban, ami egy ingyenes és széles körben olvasott jobboldali újság, melyet a konzervatív Sheldon Adelson milliárdos alapított, és erősen támogatja Izrael jobboldali miniszterelnökének, Benjamin Netanjahunak a programját.

Az írásában Weinberg megvédte munkatársa érvét és „hasznos idiótaként” említette a Daest.

Az Inbar és Weinberg által javasolt stratégia, hogy egy fasiszta iszlamista csoportnak közvetett módon engedik, hogy harcot folytasson a nyugati ellenséggel szemben, nem újdonság amerikai és izraeli külpolitikai körökben. Amerika hidegháborús politikájára emlékeztet, amely során szélsőjobboldali iszlám szélsőségeseknek nyújtottak támogatást a kommunisták és a baloldali nacionalisták elleni küzdelem érdekében.

Az 1980-as afganisztáni háborúban a CIA és Amerika szövetségesének számító Pakisztán és Szaúd-Arábia iszlám fundamentalistákat fegyverzett fel, képzett ki és támogatott a Szovjetunió és Afganisztán szovjet támogatást élvező szocialista kormánya elleni küzdelemhez. Ezek az USA által támogatott felkelők voltak az al-Kaida és a tálibok elődei.

Izrael terrorista csoportoknak, különösen a Daesnek nyújtott támogatása a régiós országokban korábban szintén ismertté vált azzal, hogy áthelyezte a sebesült terroristákat kórházaiba.

Orvosi források augusztusban bejelentették, hogy az izraeli kórházak megkapják azokat a terroristákat, akiket a szíriai erőkkel való összecsapásokban azután sebesítettek meg, hogy Jordánia lezárta a határait előttük.

“Több militáns életét vesztette, miután Jordánia lezárta határait (40 nappal ezelőtt), valamint a helyi kórházak és az egészségügyi személyzet hiánya miatt”, ismertette Jamal al-Sayasenah, a Szíriában lévő terrorista csoportokhoz közel álló orvosi forrás, idézte a szavait a Rai al-Yom hírportál.

 “Számos tábori kórház, ami a terroristák alatt működik Dara’ában és Dél-Szíriában, arra kényszerült, hogy a megszállt területekről az izraeli határkórházakba küldje a sebesülteket kezelésre, és onnan térjenek vissza Szíriába újra”, tette hozzá.

Az amerikai Wall Street Journal arról is beszámolt, hogy az elmúlt évben Izrael megnyitotta kapuit Szíriával annak érdekében, hogy orvosi kezelést biztosítson a Daes, az al-Nuszra Front, az al-Kaida takfiri csoportok fegyvereseinek, akik megsebesültek a szíriai hadsereggel szembeni folyamatos harcok során.

A Wall Street Journal jelentette akkor, hogy az al-Nuszra Front “azóta nem háborgatta Izraelt, hogy a múlt nyáron megragadta a határmenti területet” a Golán-fennsík mentén.

Azok a takfiri elemek “akik ellenőrzésük alatt tartják a mintegy kétharmadát a határ 90 százalékának a Golánon, nem támadják Izraelt. Ez némi alapot szolgál megérteni, ki az igazi ellenség – talán nem Izrael”, nyilatkozta Amos Yadlin, a katonai hírszerzés volt főnöke, akinek a szavait a Wall Street Journal idézte.

Tény, hogy a megszállt Golán-fennsík mentén lévő izraeli-szíriai határmenti terület nagyrészt csendes maradt, ami szintén csak azt erősíti meg, hogy a takfiriak működése mögött cionisták állnak.

Orientalista.hu – (Persianews, Farsnews)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑