Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 09. 14.

Izrael támogatja a független kurd államiságot

2017. 09. 14.

Izrael támogatja a független kurd állam megszületését, de ellenzi a kurdok földalatti ellenálló mozgalmának tevékenységét – hangsúlyozta Benjamin Netanyahu miniszterelnök Jeruzsálemben kiadott közleményében.

A kormányfő a volt helyettes vezérkari főnök, Jaír Golán tábornok egy washingtoni konferencián néhány napja elhangzott beszédére reagált a Háárec című izraeli újság honlapja szerint, miután Golán azt a nézetet hangoztatta, hogy a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nem terrorszervezet.

A Dél-Amerikában tartózkodó izraeli kormányfő Golánnal ellentétes álláspontot foglalt el. Kiemelte, hogy Izrael szemben áll a PKK-val, és igenis terrorszervezetnek tekinti – „szemben Törökországgal, amely támogatja a Hamasz terrorszervezetet” – utalt a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamasz szervezetnek adott török segítségre.

„Izrael ellenez minden terrortevékenységet, bármi is legyen az, de támogatja a kurd nép jogos küzdelmét saját államának megteremtésére” – áll Netanyahu közleményében.

Golán szerint a jelenlegi közel-keleti helyzetben, „amikor Keleten Iránt látni, és a térség látványosan instabil, nem rossz gondolat egy stabil és egységes kurd államiság a zűrzavaros mocsár közepén”.

Jaír Golán kurdokat pártoló washingtoni beszédét jelentős figyelem övezte Irakban és Törökországban is, egyrészt azért, mert a PKK több ezer merényletet hajtott végre török katonák és civilek ellen, másrészt azért, mert az iraki kurdok kormányzata szeptember 25-én népszavazást tervez a kurd függetlenségről.

Washington ellenzi az iraki kurdok referendumát, és nyomást gyakorol a kurd vezetőkre annak visszavonása érdekében. Ezzel szemben Netanyahu már 2014 júniusában is síkra szállt a kurdok független állama mellett, és az elmúlt években számos más izraeli vezető is támogatásáról biztosította a kurdok nemzeti ügyét, köztük a néhai Simon Peresz államfő és Avigdor Liberman jelenlegi védelmi miniszter.

„Izrael és Amerika érdeke a kurd államiság létrejötte, elsőként Irakban. Eljött az ideje, hogy ezt Amerika is támogassa ” – jelentette ki legutóbb Ajelet Saked igazságügy-miniszter egy izraeli konferencián.

Az izraeli belügyminiszter már másfél évvel ezelőtt arról nyilatkozott, hogy Izrael érdekes egy független kurd állam létrejötte. Hogy miért és hogyan? Erről egy korábbi cikkünkben fejtettük ki.

Orientalista.hu – Zenobia, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑