Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorizmus

2019. 04. 06.

Izrael titokban fizetést ad a Szíriában tevékenykedő terroristáknak

2019. 04. 06.

Izrael titokban támogatja az ún. ,,lázadóknak,, nevezett terroristákat a megszállt Golán fennsíkon keresztül. Pénzzel, élelmiszerrel, üzemanyaggal és egészségügyi felszereléssel látják el őket. 
Izrael állam már korábban is a saját kórházaiban látta el a sebesült terroristákat, azonban egy a Wall Street Journal által publikált cikk arra utal, hogy Izrael közvetlen módon támogatja Bashar Al-Assad elnök ellenfeleit a nyolc éve folyó háborúban.
Izrael élesen szembenáll Assad elnökkel és a libanoni Hezbollah szervezettel, melyek a szíriai kormányt támogatja. A Libanoni ellenállási szervezet harcosai ugyanis veszélyt jelentenek a zsidó államra a Golán fennsík felől lévő határnál. Éppen ezért Izrael pénzügyi támogatásban részesíti a számára baráti terrorista csoportokat, mellyel egyfajta ütköző zónát alakított ki saját maga és a szíriai kormánycsapatok között.
A Journal riportjából kiderül az is, hogy az izraeli hadsereg közvetlen kapcsolatban áll a terrorista csoportok parancsnokaival és pénzügyi támogatást nyújt nekik, mely egyfajta fizetésként értelmezhető. Ez a fajta fizetési rendszer 2013-ban Moshe Yaalon védelmi miniszteri tisztsége idején alakult ki. A Fursan Al-Joulan (a Golán lovagjai ) nevű fegyveres csoport, melynek közel 400 tagja van, megközelítőleg havonta 5000 dollárt kap Izrael államtól, melyből fedezik a fenntartási költségeiket. A csoport parancsnoka Moatasem Al-Golani ki is jelentette, hogy:

,,Izrael hősies módon a mi oldalunkon áll.,,….,,Izraeli segítség nélkül nem éltük volna túl.,,

E mellett azt is megjegyezte, hogy csoportjának sebesült tagjait izraeli kórházakban látták el. Izrael akkor kezdett el beleavatkozni a háborúba amikor úgy látta, hogy saját biztonsága veszélyben forog.
Szíria ugyanis szerintük rengeteg fegyvert kapott Irántól még a konfliktus kezdetén, és ezen kívül a libanoni Hezbollah is Damaszkusz segítségére sietett. A Hezbollah azonban jogosan haragudott Izraelre, hiszen több parancsnokát is Szíriában gyilkolták meg az izraeli titkosszolgálatok még a konfliktus kezdete előtt.
Orientalista.hu – Al-Isfahani (Newsweek)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑