Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2020. 11. 12.

Izrael újabb telepeket épít a megszállt Kelet-Jeruzsálemben

2020. 11. 12.

Izrael csütörtökön jóváhagyta közel száz új, izraelieknek szánt otthon felépítését az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, egy olyan építkezést, amit 2010-ben azért függesztettek fel, mert Joe Biden akkori amerikai alelnök ellenezte.

A ciszjordániai telepesek szervezete ugyanakkor megköszönte 1700 telepeslakás törvényes státuszának rendezését Beni Ganz védelmi miniszternek és helyettesének, Michael Bitonnak – jelentette e Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Ezek a lakások az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában találhatóak, ahol a nemzetközi jog területek megszállására vonatkozó rendelkezéseinek értelmében a védelmi minisztérium az illetékes az ott élő civilek ügyeiben is, ezért Ganz a felelős az ott folyó építkezésekért.

A védelmi minisztérium jogi szakértői szerint a kérdéses épületek nem palesztin személyek magánterületén találhatók, s a “piaci szabályozás”-ra vonatkozó rendelkezések segítségével törvényesíthetők anélkül, hogy jogszabályokban kellene meghatározni legalizálásukat.

Ez a jogi záradék lehetővé teszi a vevők számára az ingatlan tulajdonjogának megszerzését, ha bebizonyosodott, hogy vásárlása jóhiszeműen történt, még ha eredetileg nem is lehetett volna jogszerű az ingatlan-üzlet.

A Békét Most nevű civil békemozgalom ugyanakkor támadta Ganzot lépéséért, mert szerintük a messianisztikus telepesek politikáját valósítja meg a Trump-kormányzat alkonyatának napjaiban, s olyan földrablásokat és illegális építkezéseket támogat, amelyek elveszik a béke esélyét.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑