Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 07. 16.

Izraelben letartóztattak egy palesztin jogvédőt

2016. 07. 16.

Az izraeli hatóságok május elsején letartóztatták a palesztin jogvédőt, Hasan Ghassan Ghaleb Safadit. Safadit június 10-én óvadék ellenében szabadlábra kellett volna helyezni, ám ehelyett adminisztratív célból további hat hónapra meghosszabbították a fogva tartását annak ellenére, hogy a szülei kifizették az óvadékot a bíróságnak. A fogva tartást elrendelő határozatot június 28-án a bíróság is helyben hagyta.

A 24 éves Kelet-Jeruzsálemben élő palesztin Hasan Ghassan Ghaleb Safadi egy a fogvatartottak jogait képviselő szervezetnek, az Addameernek dolgozik médiásként. Az izraeli hatóságok május elsején a Jordániát a megszállt palesztin területekkel összekötő Karameh határátkelőnél tartóztatták le. Innen a jeruzsálemi Moscobiyyah börtönbe szállították, majd hol itt, hol az észak-izraeli Negev kerületben található Ketziot börtönben vallatták 40 napon keresztül. Safadi arról számolt be az ügyvédjének, hogy a vallatás ideje alatt nem hagyták aludni és olyan testhelyzetekbe kényszerítették, amelyek elviselhetetlen igénybevételnek tették ki az izmait. Ez az eljárás sérti a nemzetközi jog kínzás és más kegyetlen, embertelen bánásmód tilalmára vonatkozó előírásait. Safadi 10 napon keresztül (május 12-22.) nem érintkezhetett az ügyvédjével sem.

Egy jeruzsálemi bíróság előtt a június 10-i meghallgatásán azzal vádolták Safadit, hogy „ellenséges” országba látogatott. 2500 új sékelben (650 dollár) határozta meg a bíróság az óvadékot. A határozat szerint az óvadék kifizetésének napján szabadlábra kellett volna helyezni Safadit. A szülei a pénz kifizetése után azonban hiába várakoztak a fiuk szabadon bocsátására, közölték velük, hogy Avigdor Lieberman védelmi miniszter aláírta a jogvédő hat hónapos adminisztratív célú fogva tartásáról szóló határozatot. A határozatot június 28-án a jeruzsálemi bíróság is helyben hagyta. Safadit a Ketziot börtönben tartják fogva.

Az izraeli hatóságoknál régóta bevett gyakorlat, hogy bírósági tárgyalás helyett a palesztinok adminisztratív őrizetbe vételét rendelik el. A megszállt palesztin területeken Izrael rendszeresen megsérti a palesztinok – elsősorban a jogvédők – emberi jogait, köztük a szólásszabadsághoz és az egyesüléshez való jogot. Gyakran előfordul, hogy önkényesen letartóztatják és fogva tartják sőt akár meg is kínozzák őket illetve önkényesen korlátozzák a szabad mozgásukat.

Hassan Safadi

Háttér

Hasan Safadi 2013-ban kezdett el a fogva tartottak emberi jogait védő civil szervezet, az Addameer médiás munkatársaként dolgozni. Korábban újságíró volt. Safadi édesanyja az Addameernek mesélt a június 10-ére virradó éjszakáról, amikor még úgy tudta, másnap szabadon engedik a fiát: “Nem tudtam aludni az örömtől és az izgalomtól; alig vártam, hogy a fiam végre megint itt üljön közöttünk az otthonában. Másnap reggel, aznap, amikor úgy volt, hogy szabadon engedik, Hasan édesapjával elmentünk a bíróságra és vittük a pénzt, amelyet a szabadon bocsátásáért kértek. Hasan édesapja kifizette a pénzt és aláírta a papírt, hogy elfogadjuk a bíróság feltételeit. Aztán várakozni kezdtünk. Hosszú órákon keresztül várakoztunk a bíróság kapujánál, amikor is értesítettek bennünket, hogy a fiunkat adminisztratív célból továbbra is fogva tartják. Nem is emlékszem, hogy tudtam elviselni ezt a szörnyű hírt. Hasan letartóztatása óta először akkor kezdtem el hangosan zokogni.”

Az adminisztratív őrizetbe vételt – amely elméletileg azt a célt szolgálja, hogy a különösen nagy biztonsági kockázatot jelentő személyeket kivételes esetekben fogva lehessen tartani – Izrael egy alternatív büntető igazságszolgáltatási eszközként használja, hogy letartóztasson különböző bűncselekményekkel vádolt személyeket, vádat emeljen ellenük, vagy akár fogva tartson olyanokat, akiket egyáltalán nem is lehetett volna letartóztatni. A fogva tartásról szóló határozat a végtelenségig meghosszabbítható, a terhelő bizonyítékokat pedig titokban tartják, ami azt jelenti, hogy a fogva tartottak nem tudnak fellebbezni a letartóztatásukkal szemben, ahogyan azt sem tudják, mikor fognak szabadulni. Az Amnesty International úgy véli, számos, Izraelben adminisztratív őrizetben lévő palesztin valójában lelkiismereti fogoly, akiket csak a szabadságjogaik, például a szólásszabadság vagy az egyesüléshez való jog békés gyakorlása miatt tartanak fogva.

2015 októbere óta jelentősen nőtt az Izraelben és a megszállt palesztin területeken az erőszak mértéke. Ahogy ez már korában is történt, amikor a területen fokozódott a feszültség, az izraeli hatóságok válaszképpen tömeges letartóztatásokat rendeltek el és egyre több adminisztratív őrizetbe vételről hoztak határozatot, amely alól még a gyermekek sem képeztek kivételt. Az izraeli emberi jogi szervezet, a B’tselem szerint 2016 áprilisának végén 692 palesztint tartottak adminisztratív őrizetben Izraelben. Ez a szám 2015 áprilisában még csak 400 fő volt.

Egy kivételével minden olyan börtön, ahol palesztinokat tartanak fogva, Izrael területén található. Az, hogy a megszállt terület helyett Izraelben tartják fogva a palesztinokat, sérti a nemzetközi jogot. A Negyedik genfi egyezmény ugyanis kimondja, hogy a megszállt területről származó fogvatartottakat az adott területen kell fogva tartani, nem pedig a megszálló hatalom saját területén.

Az Amnesty International egy ideje folyamatosan dokumentálja, hogyan erősödtek meg az izraeli kormány jogvédők ellen alkalmazott megfélemlítő intézkedései a megszállt területeken. Izrael egyre inkább korlátozza a szólásszabadságot is, a hatóságok pedig elsősorban a jogvédőket próbálják megfélemlíteni. A közelmúlt törvénykezési kezdeményezései egyértelműen a szólásszabadság ellen irányulnak és ezzel együtt egyre inkább azok ellen fordul a közhangulat, akik kritizálják az izraeli kormányt.

Orientalista.hu – Amnesty International

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑