Cadmus fordítás Cadmus

Izraelben heves felháborodást okozott az UNESCO döntése, amely Hebront védett palesztin övezetnek nyilvánította

2017. 07. 07.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) izraeli nagykövete, valamint Reuven Rivlin izraeli államfő és több miniszter is felháborodásának adott hangot pénteken amiatt, hogy az UNESCO Világörökségi Bizottsága palesztin kérésre “védett övezetté” nyilvánította az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint “kivételes értékű” helyet.

Reuven Rivlin zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget.

Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a Krakkóban hozott döntést.

Palesztinok számára tilos az átjárás – Hebroni városkép | Fotó: Al-Jazeera

Karmel Sama-Hakohen már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos vokolást ígért, végül nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy  egy arab és több másik állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak.

“A lengyelek megmásították a világos megállapodást és eladtak minket az arab bandának”– mondta erről Sama-Hakohen, aki a szavazás után elhagyta a helyiséget. Megjegyezte, hogy éppen felhívta a vízvezetékszerelője egy meghibásodás miatt, és számára ez a telefonhívás sokkal fontosabb az UNSECO döntésénél.

Az UNESCO ülésének színtere Krakkóban | Fotó: Krakkói Szövetségi Iroda

Előzőleg “köszöntötte” Hebron városának a teremben jelen lévő polgármesterét, és emlékeztetett rá, hogy Tajszir Abu Sznina (izraeli álláspont szerint) terrorista, aki a nyolcvanak években izraelieket gyilkolt meg.

Hakohen a kubai és a német UNESCO-küldöttet is elítélte: a kubait azért, mert nem állt fel a holokauszt áldozatainak emlékére, viszont a palesztin áldozatokért egy perces néma felállást kért, a németet pedig azért, mert mert nem ítélte el kubai társát.

Izraeli katonák motoznak meg egy palesztin fiatalt Hebronban | Fotó: New York Times

“Nincs különbség Anne Frank és egy ártatlan izraelit megkéselő palesztin nő között?”– szegezte Hakohen a kérdést Németország képviselőjének a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Naftali Bennet oktatási miniszter, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője – egyúttal az UNESCO izraeli bizottságának elnöke – kijelentette, hogy “az UNESCO szavazása szégyenletes, a zsidók kapcsolata Hebronnal minden szavazásnál erősebb”, s ez a kapcsolat többezer éves. “El kell utasítani a határozatot, és cselekedni kell az ősatyák városának erősítéséért”– követelte Bennet.

Az Izraeli Védelmi Erők tagjai sokszor a palesztin gyermekek vegzálásától sem riadnak vissza. | Fotó: Melanie Ward

 “Kiábrándító és szégyenletes, ahogy az UNESCO újra és újra megtagadja a történelmet és eltorzítja a valóságot, hogy tudatosan szolgálja azokat, akik le akarják törölni a zsidó államot a térképről. Izrael mindaddig nem fog ismét együttműködni az UNESCO-val, amíg szakmai szervezet helyett politikai fegyvernek használják”– tette hozzá.

Avigdor Liberman védelmi miniszter kijelentette, hogy az UNESCO politikailag elfogult szervezet, amely szégyenletesen antiszemita, és döntései felháborítóak. “Ennek az irreleváns testületnek semmilyen döntése sem fogja megsérteni több ezer éves történelmi jogunkat a Pátriárkák barlangjához” – emelte ki Liberman.

Ábrahám sírjának olda- és felülnézeti keresztmetszete

Gilad Erdán belbiztonsági miniszter, a kormányzó Likud párt tagja szerint “a képmutatás végtelen”, s a palesztinok uszító és hazug kampányt folytatnak Izrael ellen az UNESCO segítségével.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van jövő) párt vezetője is kemény szavakkal ítélte el a szerinte hazug és megvetendő döntést. “Az UNESCO számára a Biblia nem örökség? Ez a határozat jó esetben rettenetes tudatlanságból, rossz esetben pedig antiszemita képmutatásból fakadt”– jelentette ki Lapíd.

FRISSÍTÉS: később Benjámin Netanjahu is reagált, mint mondta, “egy újabb csalódáskeltő UNESCO-döntés született”. Hozzátette, hogy Izrael “minden ember vallásszabadságának biztosítása érdekében ezután is őrizni fogja a Pátriárkák sírját, (…) és őrizni fogja az igazságot”.

Izrael számára azért különösen fontos az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Hebron, mert a hagyomány szerint a városban található Pátriárkák barlangjában, héber nevén a Makpela-barlangban temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibráhimként szintén szentként tisztelnek.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑