Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 01. 18.

Izraelben tárgyalt a lengyel államfő

2017. 01. 18.

A zsidók lengyelországi történelme, az izraeli-palesztin békefolyamat támogatása és a gazdasági együttműködések kibővítése is szóba került Andrzej Duda lengyel és Reuven Rivlin izraeli államfő keddi megbeszélésén Jeruzsálemben – jelentette a helyi média.

Hivatalos izraeli látogatásának kezdetén a lengyel államfő elítélte a lengyelek részvételét a második világháború időszakában történt, zsidók elleni pogromokban. “Mély meggyőződésen, hogy a zsidókat megölő lengyelek kivetették magukat a lengyel népből” – mondta Duda. “Aki Lengyelországban antiszemita gondolatokat hangoztat, az sírokat tapos meg, ami a lengyel kultúrában undorító tettnek számít” – hangsúlyozta a lengyel köztársaság elnöke Jeruzsálemben Reuven Rivlin izraeli államelnökkel való találkozója előtt.

A két ország kapcsolatában, valamit a lengyel belpolitikában is fontos kérdés a lengyelek zsidókkal kapcsolatos második világháborús szerepének értékelése, hogy mindkét nép a nácizmus áldozata volt-e vagy a lengyelek maguk is szerepet vállaltak a zsidók elleni atrocitásokban. “A történelem néha nehéz, és a tények összetettek” – hangsúlyozta Duda, majd azt is hozzátette: “provokációk is történtek, amelyek bizonyos eseményekhez vezettek”. Ugyanakkor, “legfőbb érték az emberi méltóság, amelyet nem befolyásolhat semmiféle provokáció. Nem tud mindenki hősként viselkedni, de az emberi tisztesség mindenkitől elvárható” – hangsúlyozta.

Reuven Rivlin kiemelte, hogy Izraelnek rendkívül fontos a jó kapcsolat Lengyelországgal és az Európai Unióval, s hogy az első ország, amelyet államfőként meglátogatott, éppen Lengyelország volt. Emlékeztetett rá, hogy a lengyel elnök négy hónapon belül már másodszor jár Izraelben, ugyanis szeptember végén Simon Peresz volt államfő temetésén is részt vett.

Duda közös sajtótájékoztatójukon kiemelte a zsidók jelentős, sok évszázados szerepét a lengyel kultúra és gazdaság formálásában, és részvételüket a nácizmus elleni harcban. Mindketten használták a lengyelek és zsidók közti “ezeréves szimbiózis” kifejezést, s Rivlin teret szentelt a jelenkori kiváló kapcsolatoknak. Erre utalva Andrzej Duda bejelentette, hogy Varsó támogatja a közel-kelti békefolyamatot.

A két ország szeretné elmélyíteni gazdasági együttműködését is, s ezért a lengyel elnök kíséretében Izraelbe látogatott számos Izraelben partnert kereső lengyel üzletember.

Andrzej Duda ezután Benjamin Netanyahu miniszterelnökkel kezdett megbeszélést. A tervek szerint a továbbiakban megbeszéléseken vesz részt Mahmud Abbasz palesztin elnökkel.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑