Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2019. 02. 11.

Izraeli-amerikai-brit titkosszolgálatok Európába csempésztek egy iráni atomtudóst

2019. 02. 11.

A Sunday Express szerint a brit MI6, az amerikai CIA és az izraeli Moszad hírszerző ügynökségek egy közös művelet keretében kicsempésztek egy iráni atomtudóst az iszlám köztársaságból.

A riportból kiderült, hogy a brit ügynökök kihasználva az Európát sújtó bevándorlási válságot az iráni tudóst újévkor egy csónakon a kenti Lyddbe csempészték.

A szerb kormány 2017 augusztusában úgy döntött, hogy vízummentességet kínál az iráni állampolgároknak azzal a céllal, hogy növelje az iszlám köztársaság és Szerbia közötti idegenforgalmat és kereskedelmet. Ezzel azonban lehetővé tette egyes irániak számára, hogy Európába meneküljenek. A rendeletet a szerb kormány a tömeges visszaélések miatt 2018. októberében visszavonta, ezzel egy időben az iráni bevándorlók beáramlása az Egyesült Királyságba megnőtt.

A lapnak nyilatkozó források szerint a 47 éves tudós és 12 további iráni bevándorló egy felfújható csónakon kelt át a La Manche csatornán.

A tudós – aki nyilvánvalóan információkkal rendelkezik Irán nukleáris programjáról -, állítólag segített megszervezni Mostafa Ahmadi Roshan, egy másik iráni atomtudós meggyilkolását, akinek egy motorkerékpáros bombát helyezett el az autóján 2012-ben Teheránban.

A Moszadnak állítólag sikerült Törökországba csempészni az iráni tudóst, a kihallgatása után pedig átadták az MI6-nek, hogy útnak induljon Nagy-Britanniába.

Míg az Egyesült Államok 2018 szeptemberében kilépett az iráni nukleáris megállapodásból, az Egyesült Királyság benne maradt, ami azt jelentette, hogy az MI6-nek el kellett rejtenie a műveletben való részvételét.

“Ez nem volt kihívásoktól mentes,” idézte a lap az egyik forrást. “A távollétét gyorsan észleltek, és tájékoztatást kaptunk arról, hogy rá állították az iszlám forradalmi gárda különleges egységét.”

“Majd Franciaországban még mindig ott volt a kérdés, hogy hogyan jut el Nagy-Britanniába. Bár szokatlan, arra a megállapításra jutottak, hogy beszivárogtatása a Csatornát csónakon átszelni készülő migránsok egy csoportjával megoldaná a problémát.”

Angliába érkezvén az iráni atomtudóst az amerikai és brit hírszerzés is kihallgatta, majd az Egyesült Államokba repült.

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑